Mitt i Vasastan

SEMESTERTA­JM I STOCKHOLM!

Vad är det som lockar med Stockholm på sommaren? Vi åkte till en camping för att leta efter svar.

- Text: Patrik Wirén Foto: Maja Brand

Ett holländskt par som sålt sitt hem för att bo i husbilen och en skejtare från Göteborg som vilar upp sig i en gammal polisbuss. Det var några av dem vi träffade då vi besökte en av stadens campingpla­tser en alldeles vanlig sommardag. Vad lockar dem till Stockholm under sommaren?

FRANS OCH GERDA

i åkte från Holland till Tyskland och vidare till Danmark innan vi kom till Malmö. Sedan reste vi till Trelleborg, Ystad, Öland...

Frans van Egmond visar entusiasti­skt, med hjälp av kartan på mobilens display, vilken resväg han och frun Gerda tagit från holländska Hellevoets­luis till Stockholm. En månad har passerat sedan de anlände till Sverige, varav de senaste två nätterna har tillbringa­ts på Långholmen­s husbilscam­ping. Redan i morgon fortsätter resan och den kommande månaden ska framför allt de norra delarna av landet utforskas.

– Det är första gången vi är i landet och alla vi träffat är verkligen supertrevl­iga, bedyrar Frans och tillägger att Stockholm är en toppenstad på alla sätt.

Långholmen­s husbilscam­ping är av det enklare slaget. Glöm de traditione­lla campingpla­tserna med minigolf, sandstrand och böljande gräsmattor. Här snackar vi snarare en stor grusplan där husbilarna står uppställda tätt intill varandra.

– Nej, det är ingen vacker plats. Men det är väldigt praktiskt att det är så nära in till city, säger Frans. Paret, som varit gifta i 45 år, har alltid med sig sina cyklar på sina resor och nu, när klockan börjar närma sig lunchtid, är det dags för ännu en vända till city. De har redan hunnit besöka klassiska turistmål som slottet, nordiska museet och Skansen och i dag står bland annat stadshuset på schemat. Frans och Gerda återkommer gång på gång till hur trevliga stockholma­rna är – ”och de är så bra på engelska också”. Men en grupp får underkänt när det gäller bemötandet: cyklistern­a.

– De är väldigt otåliga! Särskilt när de har bråttom hem efter jobb på eftermidda­gen, konstatera­r Gerda och skakar på huvudet.

Själva är de allt annat än otåliga. Både Frans, 68, och Gerda, 67, är pensionäre­r och för två år sedan sålde de sitt hus för att flytta in i husbilen permanent.

– Vi säger alltid att vi inte har någon brådska. Att bo i en husbil innebär stor frihet samtidigt som du har möjlighet att se mycket och slipper ta hand om allt husarbete. Man kan säga att hela Europa är vår trädgård, säger Frans medan paret släpper in oss i det kompakta hemmet.

– Toalett, dusch, ugn… Vi har allt här inne, utbrister Gerda nöjt när hon visar oss runt.

Men blir ni inte irriterade på varann när ni ska vara på en så liten yta tillsamman­s, försöker jag. Gerda medger att det kan bli lite dålig stämning emellanåt.

– När det regnar flera dagar på raken och vi behöver sitta inne, då kan det kännas lite trångt.

ANDREAS ANDERSSON

Ien minibuss på parkeringe­n intill campingen ligger göteborgar­en Andreas Andersson utslagen på en madrass. För ett par år sedan fick han stora problem med ryggen och nu är han i Stockholm för rehab, berättar han medan han försiktigt sätter sig upp.

– Det smällde till i ländryggen när jag var på gymmet och rodde. Jag hade just kommit hem från en lång surfresa och tänkte jag skulle hålla mig i form genom att gå till gymmet. Men sedan dess har jag haft stora problem med ryggen, berättar han.

Efter att ha testat alla möjliga åtgärder och rehab i Göteborg, Uppsala och Stockholm står nu hoppet till Indien. Om några timmar ska han till Arlanda för vidare resa till landet där det holistiska tänkandet får större utrymme än i Sverige.

– I Indien arbetar de med helheten på ett annat sätt än här hemma. Det handlar om allt från dieter till yoga. Sedan tror jag att det är bra för mig med miljöombyt­et också, säger han.

Andreas upptäckte Långholmen­s husbilscam­ping för två månader sedan och nu är det hit han åker för att sova när han är i Stockholm. Det fasta boendet finns för närvarande i Uppsala, fast egentligen har han allt han behöver här, i en gammal polisbuss som han hittade på nätet och som ser ut att vara i nyskick.

– Att den ser så fräsch ut beror nog på just att den har använts som polisbuss. Den har blivit väl omhänderta­gen, säger han.

Förutom en luftmadras­s finns här ett gasolkök och överdelen av ett bord som praktiskt nog även rymmer ett gäng lå- dor. I bussen finns även en kavaj (”jag var på ett bröllop nyligen”), ett fiskespö och en skateboard.

– Jag åker en del skateboard och det finns riktigt bra skejtparke­r här i Stockholm. Den i Rålis är till exempel jättefin, säger han.

Planen är att vara i Indien en månad, men om behandling­en fungerar blir han troligtvis kvar längre än så.

– Jag vill bara bli bra och kunna surfa igen. Det är det som driver mig, säger han.

VCHRISTINA OCH ÄLVA

i återvänder till campingen som nu börjar bli alltmer öde i takt med att gästerna beger sig mot city. Men utanför en av husbilarna möter vi i alla fall nioåriga Älva Jangmo Källberg som sparkar sig fram på sin kickbike. Det ojämna grusunderl­aget är inget problem alls, konstatera­r hon.

– Det går bra att åka här, säger hon med övertygels­e.

Älva är i Stockholm tillsamman­s med mamma Christina som gärna avbryter den pågående städningen för att prata med lokalpress­en.

– Tanken är att jag ska överlämna husbilen till min son som bor här i Stockholm. Han ska ha den på festival och nu ska jag se till så att den är städad när han får den, säger hon.

I samband med Stockholms­besöket hinner hon och dottern även med ett par dagars turistande i staden medan pappan är kvar hemma för att jobba och ta hand om de dagliga sysslorna med familjens hästar. Två nätter blir det innan det är dags att återvända till det betydligt lantligare livet i Gränna.

– Vi har haft det jättebra här. I går var vi till exempel på Gröna Lund och efteråt promenerad­e vi hemåt längs Norr Mälarstran­d. Det var verkligen en fin kväll. För oss som bor mitt ute i skogen kan vi få allt det vi inte har hemma när vi är här i Stockholm. Och Stockholms­kortet är jättebra, med det kommer man in överallt, säger hon och tillägger att Långholmen­s husbilscam­ping är perfekt.

– Det är ett jättebra läge. Sedan är det häftigt att bo under Långholmsb­ron. Jag fotografer­ade här en del i går kväll när vi kom tillbaka från Gröna Lund, berättar Christina.

Under eftermidda­gen ska hon avsluta städningen och förbereda middag. I övrigt är planen att göra… Ingenting. – Nej, nu blir det inte så mycket mer turistande. Hemma är det så mycket med hästarna och jobbet som distriktss­köterska så nu är det skönt att bara ta det lugnt, säger hon.

Jag åker en del skateboard och det finns riktigt bra skejt

parker här i Stockholm.

 ??  ??
 ??  ?? Frans och Gerda van Egmond från Holland.
Frans och Gerda van Egmond från Holland.
 ??  ?? Andreas Andersson.
Andreas Andersson.
 ??  ?? Christina och Älva Jangmo Källberg.
Christina och Älva Jangmo Källberg.
 ??  ?? Andreas Andersson.
Andreas Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden