Mitt i Vasastan

Nytt förslag:

Så vill Apple bygga

- Per Brandt

Stora glaspartie­r och planer på gratis föreläsnin­gar och evenemang.

Så vill Apple få staden att ge tummen upp för deras nya butik i Kungsträdg­ården. Nu ska Stockholm tycka till om planerna.

Huruvida träden ska tas bort eller inte är föremål för studier i det fortsatta planarbete­t.

Apples försök med att bygga en ny flaggskepp­sbutik i Kungsträdg­ården, i stället för TGI Fridays som ligger på tomten i dag, tar nu nästa steg när planerna är ute på samråd från och med i onsdags. I augusti ska även ett samrådsmöt­e hållas.

Planerna har hyllats men också kritiserat­s och staden har haft stora tveksamhet­er kring teknikjätt­ens förslag och har tvingat dem att ändra bland annat storleken under resans gång.

Förslaget som ligger nu är en lika hög byggnad som dagens byggnads högsta punkt, men volymen blir större eftersom den nya butiken kommer ha samma höjd över hela byggnaden. Taket ska ”kraga ut över den nya butiken som ett skärmtak där hörnen och kanterna är rundade”.

Stora glaspartie­r planeras från både Kungsträdg­ården och Hamngatan med stenväggar på kortsidorn­a.

Enligt stadsbyggn­adskontore­t är de nya illustrati­onerna enbart en redovisnin­g av själva volymen, arkitektur­en för byggnaden och hur den möter parken och Hamngatan behöver studeras vidare.

Trädrad tas bort

I förslaget har även en trädrad längs Hamngatan tagits bort, men ”huruvida träden ska tas bort eller inte är föremål för studier i det fortsatta planarbete­t”, skriver stadsbyggn­adskontore­t.

Hur den nya byggnaden kommer att påverka livet i parken har varit en av knäckfrågo­rna som lett till tveksamhet­er från stadens sida.

Enligt stadsbyggn­adskontore­ts sammantagn­a bedömning så stärker det nya förslaget platsen som mötesplats men ” r i s kerar att urholka möjlighete­n att förs t å och uppleva norra Kungsträdg­ården som park och allmän plats. Byggnaden gör ett tydligt anspråk på det offentliga rummet i norra delen av parken genom sin höjd och utbredning, framförall­t sett söderifrån.”

Vidare menar stadsbyggn­adskontore­t att det finns en risk för ökad otrygghet på kvällar och nätter eftersom butiken kommer stänga tidigare än dagens restaurang.

Apple har å sin sidan meddelat att de har planer på att hålla öppna och gratis föreläsnin­gar, utbildning­ar och evenemang utanför butikens öppettider men stadsbyggn­adskontore­t konstatera­r samtidigt att det inte finns någon möjlighet att säkerställ­a att det kommer att göras i detaljplan­en.

Samrådet pågår till den 12 september.

 ?? ILLUSTRATI­ON:
APPLE/FOSTER&PARTNERS ?? FÖRSLAGET. Här är Apples senaste skisser på den butik de vill bygga i Kungsträdg­ården
ILLUSTRATI­ON: APPLE/FOSTER&PARTNERS FÖRSLAGET. Här är Apples senaste skisser på den butik de vill bygga i Kungsträdg­ården

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden