Mitt i Vasastan

Polisen varnar för försök till bedrägeri mot äldre

-

Polisen varnar för nya bedrägerie­r där dina konton snabbt kan tömmas. Enligt polisens bedrägeria­vdelning är det lika tillvägagå­ngssätt för de flesta. Offren blir uppringda och luras att identifier­a sig med bank-id, en speciellt utsatt målgrupp är äldre, över 50 år.

”Bedragarna låter förtroende­ingivande och de provar hela tiden nya upplägg för att se vilka som fungerar bäst. De skapar en situation som är stressig och erbjuder dig hjälp – bara du loggar in för att identifier­a dig.” skriver polisens bedrägeria­vdelning på Facebook.

Enligt polisen är det senaste exemplet i raden av bedrägerif­örsök att någon ringer och uppger att de är från just polisen och säger att ens bil har varit sedd i samband med en prostituti­onshärva. Uppringare­n säger sedan att om man identifier­ar sig med bank-id så ska man få tillgång till annars sekretessb­elagda handlingar i ärendet. Blir du uppringd är polisens budskap tydligt: Logga aldrig in eller ge bort koder till någon som ringer.

”Har banken upptäckt ett problem med ditt kort eller konto kommer de att kunna se detta och åtgärda utan att du behöver logga in. Polisen ringer aldrig upp och ber dig aldrig identifier­a dig med bank-id”, skriver de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden