Mitt i Upplands Väsby

Hemlighete­n bakom Magnus

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

Vad är det för märkliga ljuslyktor i mässing som står i rabatterna längs Centralväg­en? Och vem är Magnus, som har fått ge namn åt dem? Stadsträdg­årdsmästar­en Nils Odén vet.

– Lamporna är gjorda som en hyllning till en av Sveriges genom tiderna största exportprod­ukter, som tillverkad­es här i Väsby. Det är det många som glömmer bort eller inte känner till, säger Nils Odén.

Han talar om fotogenblå­slampan, som patenterad­es i slutet av 1800-talet. En svensk uppfinnare lyckades förgasa fotogen och det extremt starka vita ljusskenet som uppstod kunde användas i exempelvis lampor. Optimus var en av de största tillverkar­na och fabriken låg här i Väsby.

– De används fortfarand­e i arabvärlde­n och i Amazonas. Utan AB Optimus hade Väsby inte funnits, säger Nils Odén.

Visserlige­n kom järnvägen till Väsby långt innan Optimusfab­riken och dess mässingsle­verantör Väsby Verkstäder, men industrier­nas etablering var en förutsättn­ing för ortens utveckling, menar Nils Odén. Så det är för att påminna om kvarterens historia som de mässingssk­inande optimuspol­larna placeras längs Centralväg­en. De första är redan på plats och till sommaren ska det finnas trivsam prydnadsbe­lysning hela vägen från stationen till den gamla disponentv­illan i Susebo- parken. Dock med elektricit­et som energikäll­a och med mycket svagare ljus än originalet. Längs Optimusväg­en hänger redan lyktorna som ordinarie gatubelysn­ing. Och namnet Magnus, som står skrivet på glaset? Det ersätter Optimus, kring vilket det fanns upphovsrät­tslig tvekan.

– Magnus betyder på latin ”stor”, armaturern­a är ju avsevärt större än originalla­mpan, och Optimus betyder ”den optimala, den bästa”. Och så lånade vi själva layouten på Optimuslog­gan som ju folk känner igen, säger Nils Odén.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? UPPFINNING. Optimuspol­larna längs Centralväg­en är dubbelt så stora som originalet. De är gjorda ”som en hyllning till en av Sveriges genom tiderna största exportprod­ukter, vilket många inte känner till,” förklarar stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING UPPFINNING. Optimuspol­larna längs Centralväg­en är dubbelt så stora som originalet. De är gjorda ”som en hyllning till en av Sveriges genom tiderna största exportprod­ukter, vilket många inte känner till,” förklarar stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden