Mitt i Upplands Väsby

Rektor välkomnar politiker i skolan

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Enligt skollagen är det rektorn som bestämmer om politiska partier får komma till en skola eller inte. Väsby nya gymnasium håller dörrarna öppna.

– Utan engagemang i de politiska frågorna så är vår demokrati hotad, säger skolans rektor John Gustafsson.

Väsby yrkesgymna­sium bjuder inte in politiska partier till skolan. Det gör däremot Väsby nya gymnasium (VNG).

– Vi tycker att det är viktigt för eleverna att engagera sig i politiken. Utan engagemang i de politiska frågorna så är vår demokrati hotad, säger skolans rektor John Gustafsson.

I den nya skollagen som trädde i kraft vid årsskiftet klargörs det att det är rektorn som avgör vilka partier som ska bjudas in till en skola. VNG har begränsat sitt urval till riksdagspa­rtiernas ungdomsför­bund.

– Vi måste göra en begränsnin­g, och eftersom riksdagspa­rtierna speglar majoritete­n av folkets åsikter, så bjuder vi in dem, säger John Gustafsson. Inför förra valet bjöd VNG in ungdomspar­tierna till två elevstyrda debatter i multihalle­n i Messingen. Upplägget blir ungefär samma i år, enligt samhällsku­nskapslära­ren Albin Gripe:

– Det vill säga att anordna en elevmodere­rad debatt innan sommaren och en efter sommaren inför valet. Vi kommer även att anordna ett skolval.

Ämnena och frågorna kommer styras dels av vad som är särskilt aktuellt i samhällsde­batten, dels av

”Det finns olika aspekter av verklighet­en.”

elevernas egna önskemål.

– Vi brukar alltid ge dem möjlighet att diskutera vad de tycker är viktigt och formulera frågor till politikern­a, säger Albin Gripe. Att lära sig att vara kritisk till politiska budskap är viktigt, och tas enligt rektor John Gustafsson främst upp under lektionern­a i samhällsku­nskap.

– En viktig del av skolans uppdrag handlar om källkritik, och att förhålla sig vetenskapl­igt till påståenden av propagandi­stisk karaktär. I kurserna får eleverna lära sig att man kan betrakta världen utifrån olika synvinklar, och att det finns olika aspekter av verklighet­en, säger han.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? MESSINGEN. Här var det stökigt i slutet av hösttermin­en.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING MESSINGEN. Här var det stökigt i slutet av hösttermin­en.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? FÖRSTÅ. John Gustafsson, rektor på Väsby nya gymnasium, tycker att det är viktigt att eleverna engagerar sig i politiska frågor.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING FÖRSTÅ. John Gustafsson, rektor på Väsby nya gymnasium, tycker att det är viktigt att eleverna engagerar sig i politiska frågor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden