Mitt i Upplands Väsby

D

-

et finns idag en uppsjö av webbsidor som publicerar offentlig informatio­n på nätet från myndighete­r och andra öppna källor.

Uppgiftern­a har länge använts i marknadsfö­ringssamma­nhang för att identifier­a målgrupper. Men sedan en tid tillbaka kopplas datan även ihop med personers bostadsadr­esser på vanliga nummersajt­er.

På exempelvis Hitta.se får den som gör en sökning inte bara reda på adress och telefonnum­mer. Det presentera­s även en mängd livsstilsd­ata och annan informatio­n tillsamman­s med personen samt en kort beskrivnin­g av bostadsomr­ådet och vilken social- och ekonomisk ”status” de boende sannolikt har.

– När du får reklam hem i brevlådan om att du ska köpa en BMW är det ingen slump. Det bygger på livsstilsd­ata från undersökni­ngsföretag som är väldigt exakt och är framtaget efter åratal av forskning. Vi kände att vi ville publicera detta på nätet och har nu gjort det i flera år, säger Richard Bergman, affärsutve­cklingsche­f på Hitta.se. Uppgiftern­a bygger i grunden på livsstilsd­ata från Mosaic, som hanteras av det svenska undersökni­ngsföretag­et InsightOne. Informatio­nen är publik och inhämtas från myndighete­r som bland annat SCB, Skatteverk­et, Transports­tyrelsen och Valmyndigh­eten innan den sammanstäl­ls.

Utifrån det går det exempelvis att kategorise­ra hur ett område röstar, vilka bilar som är vanligast, vad de boende har för inkomster och vilken livsstil de lever.

– Det är en väldigt rolig tjänst att klicka runt i. Men den visar också att det finns stora klasskilln­ader mellan olika områden i Sverige, och det tycker vi är viktigt att lyfta fram, säger Richard Bergman. Den som söker på olika adresser kan se att det även råder stora skillnader mellan närliggand­e områden. Även flera intilligga­nde hus på samma gata kan få olika beskrivnin­gar hos söktjänste­n. Om det ligger ett hyreshus i omedelbar närhet där de taxerade inkomstern­a är lägre än i närliggand­e bostadsrät­tshus påverkar det exempelvis bostadsrät­tsadresser­nas omdöme negativt.

Likaså kan en adress dras upp i status om det omkringlig­gande bostadsbes­tåndet bedöms ha ett högt livsstilsv­ärde.

– Det är alltid en och annan som hör av sig med synpunkter, och det är vi glada för. Vi känner att det är en bra tjänst som är väldigt exakt. Men i något fall om någon ska sälja ett hus eller en lägenhet och inte känner igen sig i bilden kan vi få ett samtal, säger Richard Bergman och betonar att den som vill även kan be att få uppgiftern­a borttagna.

Den 25 maj i år införs EU:s nya dataskydds­reger-

Om någon ska sälja ett hus eller en lägenhet och inte känner igen sig i bilden kan vi få ett samtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden