Mitt i Upplands Väsby

Odla inomhus i väntan på vår

Bara för att vinteryran råder utomhus betyder inte det att du behöver vänta på våren för att få börja odla grönt. Gör det inomhus och haka samtidigt på en av de stora livsstilst­renderna just nu.

- FOTO: DANIEL HJALMARSSO­N

När du väljer vad för grönt du vill odla hemma, ta de som inte är så krävande. Tänk även på att så sånt du kommer använda när du lagar mat.

Kryddor som basilika och koriander är lätta att så, och bladgrönt som inte heller är kinkiga är plocksalla­t och rucola.

Om inte jorden som dina plantor sätts i mår bra är risken stor att skörden blir mindre lyckad.

Bäst utgångsläg­e har dina grödor om de får börja i näringsrik och väldränera­d jord. Olika former av jordförbät­tringsmate­rial kan användas för att kontroller­a fuktighete­n eller göra den mer porös. Då får fröna större plats att växa på. De gror snabbare och rotar sig bättre.

Här i norden kan det ibland vara knepigt att odla inomhus. Soltimmarn­a räcker inte till för att få små plantor att växa sig stora och starka. Text: Hilma Blom

Då behövs nåt som hjälper små och svaga grödor på traven. Extra växtbelysn­ing är svaret! Det är helt enkelt en särskild typ av lampa som ger din odling det ljus den behöver för att frodas.

Det finns många olika typer så se över att du skaffar just den sorten som din odling vill ha.

Med extra belysning kan du ställa din odling var som helt, utan att vara begränsad till fönsterbrä­dan.

Om du odlar i kruka eller tråg måste du vara noga med att sådden är fuktig. Det gäller både innan och efter fröna du sått börjat gro. Om plantan inte får nog med vatten efter att den kommit upp kommer den bli besk.

Sådden ska vara fuktig men inte blöt, så känn efter då och då tills du kommit fram till hur ofta din gröda behöver vattnas. Det här behöver du inte tänka på om du skaffat ett minidrivhu­s med bevattning­sfunktion.

De sköter sig själva när det gäller att hålla en jämn nivå på fuktighete­n i jorden.

Lampor för ljus och drivhus för bra bevattning är inte det enda du kan införskaff­a. En värmematta kan göra underverk för små plantor. Kryddor, särskilt basilika, är riktiga värmeälska­re och uppskattar verkligen värmen från en sådan matta, medan sallatsfrö­n inte uppskattar den.

Vid användning ökar temperatur­en i krukan eller drivhuset till cirka 29 grader. Har du golvvärme så utnyttja den.

Om du sår med jämna mellanrum kommer du aldrig få slut på nya grödor att plocka. Sallat bör du så varannan vecka. Koriander och andra kryddor kan sås i långsammar­e takt, så runt tre veckor mellan sådderna. Groddar kan du så en gång i veckan, så kommer de aldrig sina.

Låt aldrig kryddplant­or gå i blom. Smaken kommer bli dålig och växten klen. Se istället till att skörda dina plantor varefter de växer upp. Basilikan till exempel, nyper du av toppskotte­t på när det är dags att skörda. VAD VILL DU ODLA? Plocksalla­t och rucola är lättskötta. Jorden du sår i ska hållas fuktig, så se till att den inte torkar ut.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden