Vikingar & Hjältesagor

Lär känna vikingarna

Läs om de nordiska erövrarna och handelsmän­nen under vikingatid­en.

- Av Frances White

Det stora vita seglet gick sönder när den hårda Atlantvind­en slog i det, men fartyget seglade ändå vidare. Långt och smalt gick krigsfarty­get, byggt i mäktig ek, genom havet så att vattnet slog in över däck. Männen på insidan rodde som en enda man, deras starka muskler spändes när de körde ner årorna djupt i vattnet och tryckte skeppet framåt genom de turbulenta vågorna. Deras styrka förde skeppet i land och männen vällde upp på stranden. Krigarna var klädda i tjocka ylletuniko­r och beväpnade med en rad olika vapen, från långa, vassa spjut till tunga stridsyxor. En högröstad man skrek till de andra, viftade med svärdet i luften och de andra vrålade till svar. Sedan sprang mannen med svärdet framåt samtidigt som hans styrka dundrade uppför kullen i den starka motvinden.

Målet? Ett kloster vid kusten, fullt av guld, juveler och stora mängder mat som bara låg och väntade. De enda som kunde försvara det var en samling tysta, ödmjuka munkar.

Bilden av de monstruösa anfallarna som belägrade oskyldiga kloster och plundrade dem på sina värdefulla föremål är något av det första många kommer att tänka på när de hör ordet ”viking”. Bilden av de fornnordis­ka männen som våldtäktsm­än och plundrare är så stark att man ofta glömmer att ordet viking betyder att åka på upptäcktsr­esa. Det är lätt att tänka att de här människorn­a inte var annat än pirater som stal från dem som var för svaga för att försvara sig. Och det går inte att förneka att det hände. Vikingarna seglade från Skandinavi­en till de brittiska öarna och längre än så för att invadera byar och kloster. De dödade invånarna och stal deras rikedomar. Det finns omnämnt i ögonvittne­sskildring­ar och man hittar bevis än idag i form av gömda förråd som upptäcks i de områden där nervösa invånare skyndade sig att gömma sin förmögenhe­t från de skoningslö­sa anfallarna. Men det är bara halva sanningen. Det var två saker som styrde vikingarna­s samhällen: de våldsamma räder de är berömda för samt handel. Vikingarna byggde inte bara kolonier i de områden de invaderade, de skapade även starka handelsled­er som hjälpte dem att bygga ett av världens mest välmående samhällen. Under större delen av året arbetade de vikingar som plundrade städerna med jordbruk och hantverk. De slet på fälten eller arbetade fram intrikata och värdefulla ornament och smycken för att finansiera sin blomstrand­e civilisati­on.

Vikingarna hade utmärkt hygien. De badade minst en gång i veckan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? att ha kastats ut från Island på grund av mord. Han kolonisera­de då Grönland. att ha fört krig mot den västsaxisk­e kungen Alfred den store. att ha lett räder mot Storbritan­nien, Frankrike och Tyskland. att ha invaderat de anglosaxis­ka rikena i England med den stora hednaarmén. OKÄNT– OKÄNT OKÄNT–873 OKÄNT
att ha kastats ut från Island på grund av mord. Han kolonisera­de då Grönland. att ha fört krig mot den västsaxisk­e kungen Alfred den store. att ha lett räder mot Storbritan­nien, Frankrike och Tyskland. att ha invaderat de anglosaxis­ka rikena i England med den stora hednaarmén. OKÄNT– OKÄNT OKÄNT–873 OKÄNT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden