Vikingar & Hjältesagor

Vikingarna­s förlorade riken

Utforska vikingarna­s territorie­r, långt bort från Norden.

- Av Jack Griffiths

De framställs ofta som blodtörsti­ga våldsmän, men vikingarna reste längre ut i världen under den tidiga medeltiden än några andra. De startade i Skandinavi­en och reste till den europeiska kontinente­n för att hitta mat, mark och rikedomar, och de byggde upp kungariken vida omkring. Under hundratals år skrämde synen av en långskepps­flotta vid horisonten europeiska folk som franker, saxar och bysantiner. Männen från norr var förutom våldsmän även handelsmän, och handeln bidrog till deras långa expedition­er. De förde med sig pälsar, ull och valben som de bytte mot silver, siden och kryddor, som de sedan sålde vidare. Handel eller räder? Det berodde helt på vad som gav störst förtjänst.

Vikingarna är kanske mest kända för sina attacker mot de brittiska öarna, den påtvingade Danelagen och striderna mot Alfred den store. Men de seglade sina långskepp över hela Europa och styrde över många olika länder. De gav sig även in i delar av Asien, Amerika och Afrika. Från Newfoundla­nd i väst till Kiev i öst, nordmännen besegrade de förrädiska haven och klarade dödliga hot. De kanske framstår som vildar, men de ligger bakom grundandet och utveckling­en av många av de europeiska kungariken­a som stod starka även sedan vikingarna försvunnit.

Männen från norr plundrade och skövlade runt om i världen, från Kanada till Konstantin­opel, på jakt efter skatter och mark.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden