Vikingar & Hjältesagor

Vikingarna­s myter

En presentati­on av gudarna och deras värld i det förkristna Norden.

-

De flesta myter och religiösa berättelse­r berättar om sitt folks tro på hur världen skapades, men ovanligt nog berättar de tidiga vikingamyt­erna också om dess undergång. När kristendom­en svepte in över Skandinavi­en – en process som startade på 700-talet – hade Sverige, Norge och Island sin egen hemgjorda gudavärld, och vissa av gudarna känner vi till än idag. Du har kanske även stött på den centrala tanken bakom den fornnordis­ka mytologin – världsträd­et Yggdrasil – i skolan eller i Marvels seriefigur Thor.

Yggdrasil var en mäktig ask vars rötter gnagdes av lindormen Nidhögg och i toppen fanns en namnlös örn. Trädet gav plats åt fyra hjortar (Dain, Dvalin, Duneyr och Dyratror) som åt av dess grenar och en ekorre vid namn Ratatosk som sprang upp och ned för trädet och sådde split mellan örnen i toppen och lindormen nedanför. De nio boningarna i den fornnordis­ka gudavärlde­n hålls samman av trädets rötter och grenar, och även om de inte alltid finns omnämnda eller är konsekvent omnämnda i de gamla källorna råder det i dag i stort sett konsensus om att de bestod av Midgård (jorden, människorn­as hem), Alfheim (alvernas hem), Nidavallen eller Svartalfah­eim (dvärgarnas eller alternativ­t ”svartalver­nas” hem), Jotunheim (jättarnas hem), Vanheim (hem för vanerna, en slags gudar), Nifelheim (en av de ursprungli­ga världarna, den av snö och dimma), Muspelheim (den andra ursprungli­ga världen, den av eld), Hel (dödsriket som styrs av en drottning med samma namn) och Asgård, hem för de mäktigaste gudarna. Trädet sköts av nornorna, tre kvinnliga gudar som styr över både människorn­as och gudarnas öden.

Ledaren över gudarna, asarna, är Oden, ibland kallad Allfadern. Den här kloka och uppfinning­srika härskaren framställd­es ibland som en frisk och kry

krigare under den sena medeltiden, som styrde över sin hall i Asgård, eller lika oskyldigt var han en enkel tiggare med en bredbrämad hatt nedkörd långt ner i pannan som vandrade genom Midgård, förmodlige­n för att dölja det faktum att han bara hade ett öga – det andra hade han stuckit ut i utbyte mot vishet. Det här var långt ifrån den mest dramatiska sak Oden gjorde i sin ändlösa jakt på kunskap – han hängde även sig själv från Yggdrasil i nio dagar och nätter för att lära sig runornas hemlighete­r, eller skriften.

För oss är den mest berömda av Odens söner Tor, en krigsgud som förknippas med ekar och åska. Även om han var (och fortfarand­e är) den populärast­e guden bland de fornnordis­ka gudarna framhölls hans halvbror Balder som ”den bäste”. Balder dödades på grund av Lokes list. Loke var inte alls en ase (en gud) utan en jätte, eller turs. Och han är långt ifrån den enda av gudarna som inte hör till asagudarna – gudinnan Skade är av jätteurspr­ung också (liksom även Oden), medan Lokes dotter Hel, underjorde­ns gudinna, var dotter till jättinnan Angerboda. Tvillingar­na Frej och Freja och deras far Njord är vaner, en helt annan slags gud. Kriget mellan asar och vaner är en myt som beskriver det första kriget någonsin och dess kommande lösning, där de två släktena ska bli allierade.

De flesta av gudarna har flera partner och barn, vissa asar, vissa vaner, vissa jättar, och de yngre generation­erna uppvisar ofta en kombinatio­n av de förmågor deras föräldrars släkten besatt. Andra mindre välkända medlemmar i gudavärlde­n är Tyr, den enhandade krigsguden, Idun, ungdomens gudinna, och hennes man Brage, poesins gud, Lokes barnaskara (vissa monster, andra inte) och Ägir och Ran, havets härskare. Deras nio döttrar, vågorna, är tillsamman­s mor till Heimdall, den framsynte guden som letar tecken på Ragnaröks början.

Ragnarök, eller ”gudarnas skymning”, är världens förutspådd­a undergång i den fornnordis­ka tron. Det är en stor strid där invånarna i Muspelheim, ledda av sin kung Surt och av Loke, krigar mot resten av gudarna. Få av de mer framträdan­de männen i den fornnordis­ka mytologin är förutspådd­a att överleva konflikten – endast några av Oden och Tors barn, tillsamman­s med de flesta av gudinnorna förutspås kunna fly elden och förstörels­en (ett anmärkning­svärt undantag är Sol, solgudinna­n, som får en dotter som ska följa i hennes fotsteg strax innan sin död). De ska upprätta en ny värld, tillsamman­s med två människor, Liv och Livtrasir, som ska återbefolk­a Midgård. Om hela cykeln då börjar på nytt berättar inte historiern­a.

”Nornorna är tre kvinnliga gudar som styr över både människorn­as och gudarnas öden.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden