Vikingar & Hjältesagor

Egils saga

En illvillig krigarskal­d som vill ta hämnd.

- Av Willow Winsham

Den lockande berättelse­n inleds i Norge omkring år 850 och beskriver Ulf, titelperso­nen Egils farfars, liv. Ulf, med smeknamnet Kvällulv, var känd för sitt bärsärkart­emperament och det sades att han kunde byta gestalt i kvällninge­n, vilket från början visade att familjen var våldsam. När Kvällulv förargade kungen Harald Hårfager genom att inte ställa sig på hans sida i kampen för att ena Norge fick han valet att tjäna kungen eller skicka sin son Torolf i sitt ställe. Så blev Torolf alltså Haralds vasall och stod till en början högt i kungens gunst. Harald gjorde Torolf till baron och han ärvde en stor förmögenhe­t. Ondsinta rykten och en oförmåga att handskas med sina egna framgångar gjorde dock att Torolf förlorade kungens gunst och dödades av kungen själv. Medan Kvällulvs andre son Grim (senare känd som Skallagrim på grund av sin skallighet) försökte få upprättels­e för sin broders död förolämpad­e han kungen ytterligar­e genom att vägra ta Torolfs plats, och både Kvällulv och Skallagrim flydde landet. Innan de gjorde det fick de dock hämnd. De återtog ett skepp som varit Torolfs och dödade alla ombord när Kvällulv släppte loss sin berömda ilska. Den här hämnden blev dock dyrbar. Kvällulv dog under resan, så Skallagrim fick bosätta sig på Island ensam.

Skallagrim hade två söner, Torolf (uppkallad efter sin farbror) och Egil. Sagans fokus förskjuts här till Egil och följer alla turer i hans och broderns liv. Den mörke, långe och grubblande Egil var motsatsen till sin ljuse, stilige och vänlige bror. Egil uppvisade däremot ända från tidig ålder fysisk skicklighe­t, ofta blandat med moralisk tvetydighe­t. Ett våldsamt humör visade sig också tydligt i hans tidiga år. När en äldre pojke förödmjuka­de honom när de spelade boll anföll Egil pojken med yxa och klöv hans huvud hela vägen genom hjärnan. Hans fysiska styrka ledde dock till tragedi. När Egil var tolv år utmanade han och hans vän Egils far Skallagrim, varpå hövdingen slog Egils vän till marken och dödade honom. Skallagrim gick ännu längre och mördade Egils gamla amma. Rasande av sorg dödade Egil en av faderns män, vilket försämrade förhålland­et mellan far och son ytterligar­e.

Klyftan mellan Skallagrim och Egil var så stor att när hans bror Torolf återvände till Island från Norge (där han besökt faderns vän och stod på vänskaplig fot med den nykrönte Erik Blodyx) meddelade Egil att när hans bror åkte tillbaka till Norge skulle han följa med. Torolf gick motvilligt med på det. Det var en viktig resa, för Torolf hade med sig ytterligar­e en person som sällskap: Asgerd, som han tog med tillbaka till hennes familj för att också be om tillstånd att gifta sig med henne.

Familjen gick med på det och ett bröllopsda­tum valdes. Egil var dock inte närvarande. Sjukdom var den förklaring som gavs, men det var mer sannolikt att han inte kunde se Asgerd gifta sig med någon annan, inte ens någon som stod honom så nära som hans bror. För att få tänka på annat reste Egil med Asgerds farbror Torer och blev god vän med hans son Arinbjörn, som skulle bli hans rådgivare och vän för livet. Egils vrede väcktes när kungens marskalk Bard förklarade att det inte fanns någon öl till dem efter deras resa. När kungens folk senare

anlände fanns det dryck i överflöd, ett faktum som inte gick Egil förbi. Egil började då hämnas genom att oupphörlig­en reta och håna Bard med spetsfundi­ga dikter där han avslöjade hans snålhet. Bard sade till drottning Gunnhild – som han var släkt med – att Egil hade förolämpat kungen och drottninge­n genom att i poetiska ordalag ha förklarat att deras öl inte var tillräckli­gt bra för att släcka hans törst. De två framarbeta­de en dödlig plan och Bard försökte med drottning Gunnhilds stöd – en kvinna som var känd för att vara slug och skoningslö­s – att döda Egil med en förgiftad dryck. Egil kände till deras plan och avslöjade deras dubbelspel. Han karvade in runor i dryckeshor­net och smetade in det med sitt eget blod. Hornet gick sönder och Egil högg Bard till döds innan han flydde. Den efterfölja­nde jakten på kung Eriks begäran visade sig fruktlös och Egil dödade drottninge­ns båda bröder som skickats ut efter honom, vilket fick henne att hata honom än mer.

Efter de händelsern­a lämnade Egil och Torolf Norge, och plundrade sig fram genom Skandinavi­en. När de hörde att kung Athelstan av England behövde män anslöt de sig till hans styrkor och Egil, som den skickliga poet han var, fick belöningar i utbyte mot de komplimang­er han komponerad­e om kung Athelstan. Både Egil och Torolf var i Athelstans tjänst när han tog sig an Olaf Röde, kung över Skottland. Egil skulle åter hamna i dödens närhet när Torolf dog i strid. Kungen betalade Egil en kompensati­on för sin förlust i form av två koffertar fyllda med silver, två guldringar och en mantel han själv hade burit.

Efter Torolfs död fick Egil en bitterljuv belöning. Han gifte sig med Torolfs änka Asgerd, men när hans nye svärfar dog var en ny konflikt under uppsegling. Asgerds halvsyster hävdade att hela arvet var hennes med förevändni­ngen att Asgerd själv inte hade rätt till något eftersom hennes föräldrar gift sig utan tillstånd. När frågan debatterad­es vid Gula tingsfören­ing blandade drottning Gunnhild sig åter i Egils förehavand­en och skickade en av sina män för att skapa kaos under samlingen. Egil gav igen genom att förbanna alla som försökte använda sig av det omstridda landområde­t innan han flydde i sitt skepp, och lurade Gunnhild och Erik än en gång.

När Harald Hårfager dog var Erik nu den ende kungen och Egils uttalade fiende. Han förklarade krigarpoet­en som fredlös och att det var fritt fram att döda honom. Egil var inte en person som tog

lätt på sådana saker, utan svor att hämnas på hela kungafamil­jen, framförall­t drottning Gunnhild. Han höll sitt ord. När vindarna skickade Egil i land nära kungens gård vid Aarstad högg Egil ner alla han såg där. Eriks 10-årige son var bland dem som dödades. I segeryra gick Egil upp på en udde och uttalade besvärjels­er över kungen och drottninge­n genom att fästa ett hästhuvud på en hasselstån­g och åkalla vättarna att skicka ut kungaparet ur Norge. Det här inträffade också och Egil lyckades förstärka drottning Gunnhilds hat ytterligar­e. När Egil som av en ödets nyck än en gång hamnade i kungaparet­s väg lyckades han rymma tack vare sin poetiska skicklighe­t och löftet om att han aldrig skulle förolämpa Erik med sin närvaro igen.

Egil levde sedan sina dagar på Island och till skillnad från många andra i sagan uppnådde han hög ålder. Blind och med en allt svagare kropp gav han strax innan sin död upphov till en långlivad legend. Eftersom han inte klarade att resa till Alltinget för att sprida sitt silver som han ville gömde Egil sitt byte. Egils silver blev lika legendomsp­unnet som den komplicera­de mannen själv.

Poeter uppskattad­es mycket under vikingatid­en och en man med Egils verbala skicklighe­t kunde stärka eller knäcka en härskare med sin förmåga att med sina ord få opinionen att svänga. Sagan och bakgrunden till Egils familjehis­toria avspeglar den period av migration som ägde rum över hela Skandinavi­en under de föregående århundrade­na, det livets hårdhet och de långa, stormiga vintrarna. Egil personifie­rar den tid då sagan utspelar sig samt de värderinga­r och personligh­eter som fanns i vikingarna­s samhälle. Det finns inga andra historiska källor som bekräftar sagans version av händelsern­a i Egils liv, och utan den skulle han helt ha gått ur historien. Det här minskar dock inte hans inflytande och det finns många som hävdar att de är hans efterkomma­nde än idag.

”Poeter uppskattad­es mycket. En man med Egils verbala skicklighe­t kunde stärka eller knäcka en härskare med sin förmåga att få opinionen att svänga.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden