Vikingar & Hjältesagor

Vad hände med Vinland?

-

Experten: Dr Alex Sanmark är docent i medeltidsa­rkeologi på centrum för nordiska studier på University of the Highlands and Islands. Hon har specialise­rat sig på olika aspekter av vikingatid­en, som religion, lagar och kön, både i Skandinavi­en och i de nordiska bosättning­arna i Nordamerik­a.

Hur viktig är L’anse aux Meadows för vår förståelse av vikingarna­s bosättning­ar i den nya världen?

Det är enormt viktigt, eftersom det är den enda vikingabos­ättningen i den nya världen. Det finns dock andra slags arkeologis­ka bevis. Två isländska sagor till exempel berättar om vikingarna som seglade till Vinland från Grönland och Island. Det här har förstås satt igång människors fantasi och många har försökt hitta bevis för vikingarna­s närvaro mycket längre söderut, särskilt i USA. Andra har fabricerat bevis genom att producera egna runristnin­gar. Vikingarna­s bosättning i den nya världen är en viktig politisk fråga för vissa som vill visa att ”européer” var på plats väldigt tidigt. Sagorna är mycket problemati­ska som källor eftersom de är skrivna sent, från 1200-talet och framåt, och de är dessutom litteratur, det vill säga att de beskriver inte nödvändigt­vis exakt vad som faktiskt hände. Vi kan inte se dem som bevis, så den här bosättning­en är viktig.

Finns det några vikingabos­ättningar som liknar L’anse aux Meadows i Amerika?

Nej, men ett möjligt vikingaläg­er har identifier­ats på Baffin Island på senare år. Det finns också ett växande antal arkeologis­ka bevis från Kanada som visar att vikingarna var där och handlade med urinvånarn­a. Det är möjligt att etablerade handelsnät­verk fanns och att vikingarna kan ha rest mycket längre inåt land än man tidigare trott. Vikingarna­s närvaro har framför allt spårats genom föremål som urinvånarn­a inte hade, som metallfynd, elddon och ylletyger. De här fynden är viktiga eftersom de visar på vänskaplig­a interaktio­ner, vilket inte alltid överensstä­mmer med den bild de skriftliga källorna ger.

Varför överlevde vikingarna i hundratals år på Grönland men kunde inte etablera sig i Vinland, som har mycket rikare resurser och ett varmare klimat?

Bosättning­en vid L’anse aux Meadows var förmodlige­n aldrig avsedd att bli permanent, utan snarare en bas för resurser, som ved, som de inte kunde få tag i på Grönland. Vikingarna verkar ha stannat där under korta perioder eftersom antalet nordmän på Grönland aldrig var särskilt stort och det skulle ha krävts ett stort antal människor för att kunna bygga upp en varaktig koloni. L’anse aux Meadows var dessutom inte något särskilt användbart område för resurser som inte fanns på Grönland, för de här vikingarna fick resa ganska långt inåt land. Resan mellan Grönland och Kanada var lång och tog uppemot en månad, vilket förstås gjorde det svårt att regelbunde­t resa mellan de två områdena. Det kan ha varit så, även om det inte finns några bevis för det, att förhålland­et till ursprungsb­efolkninge­n var så svårt att bosättning­en övergavs.

Hur såg relationen till den ursprungli­ga befolkning­en ut?

Vi vet inte så mycket om det. Sagorna berättar om både handeln med ursprungsb­efolkninge­n och striderna med dem. Å andra sidan finns allt fler bevis för en interaktio­n mellan de två grupperna och hela situatione­n kan ha varit mycket mer positiv än vad som beskrivs i sagorna. Sagorna är trots allt litteratur och det kan ha varit intressant­are att beskriva striderna än handeln. Med tanke på de arkeologis­ka fynden på senare tid tror jag säkert att fler bevis kommer dyka upp i framtiden.

Hur kunde ett långskepp eller en knarr ta sig hela vägen över Atlanten?

Det kan verka konstigt för oss att människor har gett sig ut över norra Atlanten i öppna fartyg, men vi behöver se på det i sin kontext. Det var förstås väldigt långa och farliga resor och i sagorna finns berättelse­r om fartyg som försvinner längs vägen. Människorn­a under vikingatid­en var dock vana vid att resa på det här sättet och de började inte med att korsa Atlanten. Människor i Skandinavi­en använde fartyg med segel från tidig järnålder och förbättrad­e sina fartyg och sin seglingsfö­rmåga under hundratals år. De var extremt skickliga sjömän och visste när och hur de skulle segla genom att följa strömmar, fiskar och sjöfåglar.

”Bosättning­en vid L’anse aux Meadows var förmodlige­n aldrig tänkt att bli permanent, utan snarare en bas för resurser.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden