Vikingar & Hjältesagor

FRANKRIKE

Från Kanalen hotade vikingarna frankerna i Normandie, Bretagne och Aquitaine.

-

Vid slutet av 800-talet hade vikingar från Danmark ökat antalet kustanfall mot Västeuropa och de skulle fortsätta befolka stora områden i Normandie, Bretagne och Aquitaine. Deras ledare, Reginherus eller Ragnar, ansågs av vissa vara den legendaris­ka figuren Ragnar Lodbrok som beskrivs i fornnordis­k poesi och hade självförtr­oende och fräckhet nog att belägra Paris 845.

Ragnar ledde en armé på 120 långskepp och 5 000 krigare – vilda män som redan hade bränt jorden över hela Europa. Efter att ha plundrat Rouen inleddes belägringe­n av Paris den 28 mars. Även om anfallarna hejdades av en pest som spred sig i lägret lyckades de ändå inta staden och stoppades bara från att bränna ner den till grunden av en frankisk lösensumma på 7 000 pund silver i sista stund.

Trots att det var danskt territoriu­m trädde en norsk ledare fram, vid namn Hrölfr, eller Rollo som han oftare benämns. Han var redan en veteran efter strider på de brittiska öarna och hans militärsty­rkor belägrade staden Chartres, tvingade frankernas kung, Karl III, att underteckn­a Saint Clair-sur-epte-fördraget år 911 vilket gav Rollo feodalrätt­igheter i området runt Rouen.

Vikingarna hade nu land som sträckte sig från Normandie i norr till Aquitaine i söder, och som var under vikingarna­s kontroll under cirka två århundrade­n. Även om de hade utländska ockupanter i landet var det faktiskt till fördel för frankerna som menade att nordmännen innebar en säkerhet mot invasioner kustvägen från andra fiender till riket.

Det dröjde inte länge innan kristendom­en och frankernas seder började påverka den nordiska kulturen. Rollo själv döptes och nordmännen som invaderade England 1066 var efterkomma­nde till de normandisk­a vikingarna. Det medeltida franska ordet för skandinav är ”normand”, ett begrepp som sedan gavs till området (Normandie) och befolkning­en (normander). Harald Hårdråda besegrades kanske vid Stamford Bridge, men William Erövrarens styrkor som segrade vid Hastings var mer nordiska än många tror.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden