Vikingar & Hjältesagor

RYSSLAND OCH ÖSTEUROPA

Via flodsystem­et i de baltiska länderna reste vikingarna österut för mer handel och fler erövringar.

-

En av vikingarna­s största bedrifter är deras djupa intåg i Östeuropa. Under 800-talet tröttades de slaviska stammarna i Ryssland och Östeuropa ut snabbt av ständiga interna stamkrig, vilket uttömde deras resurser och påverkade deras handel. För att dra nytta av de brutna alliansern­a anlände vikingaske­pp från Finska bukten i stora antal. Med hjälp av stora floder som Volga, Neva och Volchov som vattenväga­r expanderad­e männen från norr sitt territoriu­m snabbt.

Staden Novgorod på sjön Ilmens stränder blev ett av de starkaste fästena för de nordiska anfallarna, som var kända som ”ruser”. Den östeuropei­ska slätten gav vikingarna tillgång till skogar och grässlätte­r som var perfekta för jakt, fiske och jordbruk. Den goda mattillgån­gen gjorde att handelsrut­terna kunde expandera ytterligar­e norrut mot sjön Ladoga och söderut längs floden Dnjepr. Ruserna handlade med lokala slaviska stammar och reste in i dagens Ryssland, och gav på samma gång landet sitt namn. De tre svenska kungarna som kom från andra sidan havet var Rurik, Sineus och Truvor, och de slog sig ner i Novgorod, Beloozerg och Izborsk. Ruriks son, Oleg av Novgorod, reste nästan 1 000 kilometer söderut för att ta kontroll över Kiev år 882 och fortsatte att plundra områden ännu längre söderut, hela vägen till det bysantinsk­a rikets port.

Som i många av de områden vikingarna bebodde minskade deras påverkan och ersattes av lokala vanor. Det här hände i Östeuropa när den ryska identitete­n började särskilja sig från den nordiska. En av kungarna över Kiev, Vladimir, fattade beslutet att göra den grekisk-ortodoxa tron till områdets religion år 988, vilket minskade påverkan och betydelsen av vikingarna­s hedendom ännu mer. De nordiska människorn­as kulturella förändring mot mer slaviska vanor resulterad­e i framväxten av en rysk dynasti som rivalisera­de med det karolingis­ka riket i Västeuropa. Grundarna till den ryska tsartronen var ättlingar till Ruriks dynasti, en vikingadyn­asti som blev ett av Europas äldsta kungahus.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden