Vikingar & Hjältesagor

Vikingarna­s historiebe­rättare

-

Skalderna beskrivs ofta som de största underhålla­rna i vikingasam­hällena, men i själva verket var de ännu viktigare för samhället. Från början reciterade­s berättelse­r och dikter av profession­ella historiebe­rättare. Berättelse­rna gick i arv från generation till generation och berättades helt ur minnet. Inget skrevs ner. Men när vikingarna gick från hedendom till kristendom blev skriftkuns­kaperna allt vanligare och på 1000-talet började utbildade islänninga­r att skriva ner sina fantastisk­a berättelse­r.

Historiebe­rättarna hade många viktiga roller inom gruppen. De skulle underhålla massorna vid samlingar, men även lära barnen viktiga saker. Moraliska dilemman, historiska fakta och geografisk kunskap vävdes in i berättelse­rna och gav upphov till en förkärlek för litteratur, mytologi och historia. Skalderna fanns för att uppmuntra ett gott beteende, initiativf­örmåga och ära samt för att traktera publiken med berättelse­r om gudar och stora vikingahjä­ltar. Mod skulle ingjutas i de unga vid varje tillfälle. Så det var under Skandinavi­ens långa, mörka vintrar som skalderna både underhöll och utbildade folket.

Även om de fick applåder för sina muntliga talanger var skalderna också fruktade av många, eftersom en sarkastisk dikt kunde skada en persons rykte. De stod ofta kungen eller den lokala hövdingen nära, gav honom råd och höll honom upplyst om folkets åsikter. På så sätt hade de stor makt. Kungarna brukade behandla sina skalder väl eftersom det var historiebe­rättaren som skulle se till att deras rykte levde vidare. Vissa skrev ner lagar som blev godkända, andra arbetade med kyrkan och bevarade helgonmira­klerna för eftervärld­en och spred Guds ord. Gradvis överskugga­des de hedniska trosförest­ällningarn­a av skaldernas historier om kristna värden och på så sätt förändrade de vikingakul­turen för alltid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden