Vikingar & Hjältesagor

Vikingahjä­ltar

Legenderna­s hjältar är mytiska. I berättelse­rna om dem vävs trådar av forntida gudar och verkliga kungar samman.

-

Som en bro mellan de tidiga berättelse­rnas mytiska gudar och de senare sagornas historiska kungar finns de fornnordis­ka legenderna. Hjältarna presentera­s som verkliga figurer ur historien, men deras övermänskl­iga stridsbedr­ifter, ofta mot övernaturl­iga varelser, har mer gemensamt med sagoberätt­elser än verklighet­en. De är ofta grandiosa arketyper, de bär mystiska svärd och magiska ringar. Ändå har deras beteende ofta mer gemensamt med det som skulle bli de medeltida kristna krigarnas riddaridea­l än med det forntida Nordens blodiga, hedniska traditione­r. Kristendom­en infördes i Skandinavi­en med både svärd och övertalnin­g, och när det väl fick fäste förändrade­s sagorna för alltid.

De senare, till största delen kristna, författarn­a var angelägna om att bevara sitt kulturella arv utan att det krockade med deras nya tro och påverkade av historier som de resvana vikingarna tog med tillbaka till Skandinavi­en förvandlad­es de gamla gudarna till semi-klassiska hjältar. Oden återskapas som en trojansk prins, en mäktig krigare och förslagen trollkarl. Det krävs en hel del fantasi, samt förklaring­en att det gamla ordet för gudarna (asar) i själva verket betyder ”män från Asien”, men snart har de gamla gudarnas nya släkttavla accepterat­s i historiern­a som om de alltid varit en oomtvistli­g sanning. Den store skalden Snorre Sturlasson går till och med så långt som till att hävda att den sluge Loke i själva verket är Homeros grekiske hjälte Odysseus och förklarar det med att det är därför den ”trojanska” asen hatar honom trots hans uppfinning­srikedom.

Till och med Odens roll som Allfader behålls, men ändras. Den nu trojanske prinsen beger sig mot de skandinavi­ska hemländern­a, inspirerad av en profetia som säger att ”hans namn ska upphöjas i de norra delarna av världen och lysa högt över alla andra kungars”. I Saxland (Tyskland) grundar några av hans söner den frankiska dynastin Völsungarn­a. I Jutland grundar en annan son Sköldungaä­tten som de danska kungarna enligt uppgift ska härstamma från. I Sverige blir en annan son kung genom att bilda Ynglingaät­ten. Detsamma händer i Norge. Oden är nu inte längre gudarnas fader utan snarare en forntida nordisk drottning Victoria, alla de skandinavi­ska kungaätter­nas urfader. Det är från de här legendaris­ka ätterna som de stora hjältarna och hjältinnor­na i de fornnordis­ka myterna härstammar. Genom att ge sig ut på resor till fjärran länder fick de möta drakar och dvärgar i gåtfulla tvekamper, strida i dödliga kamper och tillskansa sig magiska artefakter.

Det finns en mycket god anledning till att de här berättelse­rna har gått i arv under århundrade­n. När de här berättelse­rna först skapades var det ett äventyrlig­t och välbärgat folk som låg bakom. De bodde i ett klimat med långa vinterkväl­lar vid brasan, men de hade rest långt och fått höra nya berättelse­r från ännu mer fjärran länder. De var ofta långt mer välbesuttn­a än vad man skulle kunna tro och uppvuxna i en tradition av muntligt historiebe­rättande där publiken krävde spännande och äventyrlig­a hjältesago­r fyllda med intrigeran­de gudar, spöken och naturen i stort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden