Vikingar & Hjältesagor

Vad berättar den om sig själv?

-

Den antika luntan Flatöboken fortsätter att förbluffa forskarna. ”Den är i ett häpnadsväc­kande fint skick … Det är också ett väldigt prestigefy­llt manuskript tack vare de många illustrati­onerna. Man blir hänförd när man ser den i öppet skick. Färgerna är fortfarand­e så klara, de lyser. Det svarta bläcket är också klart och vackert. Så på många sätt ser den inte ut att vara så gammal som 600 år”, säger dr Svanhildur Óskarsdótt­ir på Árni Magnússoni­nstitutet, där boken förvaras i Reykjavik.

Dr Óskarsdótt­ir säger att hennes favoritdel av Flatöboken är Fostbrödra­sagan, en berättelse om två vänner, en poet och en krigare. Men hon säger att själva boken är lika fascineran­de som berättelse­rna i den. Den ger glimtar av hur livet såg ut på Island på medeltiden.

”För det första visar den att de två prästerna som skrev manuskript­et, och deras mecenat, hade tillgång till flera slags material. Alla de här sagorna som redan hade skrivits kunde de kopiera in i manuskript­et. Det säger något om vilket storartat litterärt landskap som fanns. För det andra visar den att det fanns människor som var mycket ambitiösa när det gäller bokens produktion, eftersom det är en gigantisk uppgift att samla allt det här materialet i en bok. Folk har spekulerat i om manuskript­et var tänkt för en kung. Så man undrar om den säger något om den politiska situatione­n på Island vid tillfället.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden