Vikingar & Hjältesagor

En gäckande skald

-

Det är inte fastställt med säkerhet vem som låg bakom de skickligt utformade orden i Egils saga. Det finns vissa ledtrådar till identitete­n och många har använt sig av de stilistisk­a likheterna mellan Egils saga och Heimskring­la för att påstå att den isländske författare­n Snorre Sturlasson skapade båda verken.

Som framståend­e skald och historiker med stort politiskt inflytande var Snorre den mäktigaste isländska hövdingen mellan 1224–1230. Han hade en bra position för att både i vers och prosa kunna teckna ner detaljer kring sin tids händelser och samhälle. Hans privilegie­rade uppväxt och goda utbildning gav honom förmågor som matchade hans ambitioner. Utan hans verk skulle mycket av det som idag är känt om den nordiska historien och mytologin under 1100- och 1200-talen ha gått förlorat.

Snorre blev lagman vid Alltinget, det isländska parlamente­t, år 1215. Rollen gjorde honom till talesman för kungen. Snorre uppvaktade­s av den norske kungen och till en början förespråka­de han en union med Norge, vilket gjorde de andra hövdingarn­a arga och gav upphov till en period av inhemska fejder på Island som resulterad­e i att Snorre förlorade och än en gång fick bli lojal med den isländske kungen. Den här pragmatisk­a åsiktsändr­ingen skulle bli hans fall. Vid 62 års ålder mördades Snorre Sturlasson år 1241 i källaren i sitt hem i Reykholt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden