Vikingar & Hjältesagor

Vikingarna­s räder

-

1 Förberedel­ser

Vikingarna slog inte till slumpmässi­gt, deras räder var planerade in i minsta detalj. Först identifier­ade de ett svagt mål att attackera längs kusterna de kände så väl. Eftersom de hade världens snabbaste skepp kunde de anfalla utan föregående varning och se till att deras måltavla inte kunde få hjälp i tid. Mot mitten av 800talet hade anfallen vuxit till stora flottor på tre- till fyrahundra fartyg.

2 Insamling av hästar

Vikingarna­s fartyg var gjorda för att ros längs en flod, men om målet var en bit bort lämnade de skeppen och reste till häst. Eftersom de inte hade hästar på sina fartyg gjorde de en räd mot närbelägna byar för att samla in hästar. De användes för att transporte­ra dem och deras byte över land.

3 Överraskni­ngsanfall

De fromma och ödmjuka munkarna hade inte en chans mot sina starka motståndar­e med överlägsna vapen. De vältränade vikingarna skickade ett plötsligt, hårt anfall mot klostret och slaktade de heliga männen. En del blev avklädda och kastades ut, andra togs till fånga och somliga slängdes i havet.

4 Plundra och bränn

När munkarna var borta skövlade och plundrade vikingarna allt de kom över. De tog alla värdeförem­ål de fick tag på, inklusive matförråd, men särskilt dyrbara reliker. Men de struntade totalt i de otroligt värdefulla biblarna. När de hade plundrat byggnadern­a satte de eld på klostren och byarna runt omkring.

5 Flykt

Nedtyngda av fångar och byte red vikingarna tillbaka till fartygen, lastade dem och seglade iväg. De sålde sedan guldet, juvelerna och de heliga emblemen. Munkarna såldes också dyrt på den europeiska slavmarkna­den.

 ??  ?? Vikingarna hade faktiskt inte hjälmar med horn. I stället var de runda med skydd runt ögon och näsa. Det finns bara en bevarad vikingahjä­lm – andra kan ha gått i arv i släkten och sedan sålts som skrot.
Vikingarna hade faktiskt inte hjälmar med horn. I stället var de runda med skydd runt ögon och näsa. Det finns bara en bevarad vikingahjä­lm – andra kan ha gått i arv i släkten och sedan sålts som skrot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden