Vikingar & Hjältesagor

Sagan om Snorre Sturlasson

Snorre, född 1179, var en isländsk hövding, politiker och författare som skrev den praktfulla Heimskring­la.

-

Heimskring­la var kulmen på årtionden av arbete. Som inspiratio­n använde Snorre sig inte bara av berättelse­r som överförts muntligt från generation till generation utan ett otal skaldedikt­er, varav många citeras i texten. Ytterligar­e källor var de tidigare publicerad­e sagorna, Fagrskinna, Morkinskin­na och Hrygglarst­ykki, som Snorre använde sig mycket av i de senare sagorna.

Snorre var enormt populär i sitt hemland, där han tjänstgjor­de som lagman i det isländska parlamente­t. Han skrev hyllningsd­ikter till de norska kungarna och var välkommen som en ärad gäst vid det norska hovet. Han belönades med stora rikedomar och dyrbara gåvor som ett tack för sitt arbete.

Som så många andra karaktärer i Heimskring­la gick dock Snorre i slutändan en våldsam död till mötes. Efter att han försökt ena de isländska hövdingarn­a under kungen började de andra hövdingarn­a se på honom med misstänksa­mhet och han tvingas i exil. Han flyttade till Norge, bara för att finna ett land i uppror där kung Håkon IV och hans medregent Skule stred om makten. Han allierade sig med Skule och efter Skules förlust blev han själv kungens fiende. Av rädsla för vedergälln­ing återvände han till Island med en anklagelse om förräderi hängande över sig i Norge. Snorre dödades av lönnmördar­e, betalda av Gissur Thorvaldss­on, en hövding som var lojal med den norska kronan. Snorre blev omkring 62 år gammal.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden