Vilda Vastern Junior

Legendaren Davy Crockett

-

Var Davy Crockett verkligen vildmarken­s kung?

Kanske inte, men ändå blev han legendaris­k.

David ”Davy” Crockett levde ett händelseri­kt liv. Han var jägare och vägvisare i vildmarken, politiker och soldat. Men hans berömmelse beror inte bara på det han gjorde. Han hade en färgstark personligh­et och berättade gärna rövarhisto­rier om sig själv. Det gjorde honom till en levande legend.

Längtan efter äventyr

Davy föddes år 1786 i dagens Tennessee. Han började arbeta när han var tolv år. Hans första jobb var som cowboy och senare utbildade han sig till hattmakare. Han var också björnjägar­e och sålde kött åt nybyggarna i närheten. Han gifte sig och fick många barn. År 1813 var längtan efter nya äventyr så stark att han lämnade familjen för att delta i kriget mot creekerna. Han jobbade som spanare och deltog inte i något av de stora slagen.

Domare och politiker

Davy återvände till sin gård och blev domare år 1817. Han hade aldrig läst en lagbok, men hans sunda förnuft gjorde att man respektera­de hans beslut.

Han ställde upp i valet i Tennessee, där han hade nytta av att vara bra på att berätta historier. På möten imponerade han på publiken, ibland på lite påhittiga sätt. Det sägs att han en gång bjöd med alla till puben för att de inte skulle höra nästa talare.

Porträtt av Davy Crockett från 1889. Med på bilden är

hans gevär, Gamla Bettan.

Davy blir känd

Davy Crockett blev populär. Han valdes in i USA:s kongress år 1827. Den obildade mannen från vildmarken stack ut i det snobbiga Washington.

År 1831 sattes en teater upp i New York. Huvudperso­nen var en karikatyr av Davy Crockett, men i stället för att ta illa upp gillade Crockett den roliga karaktären. Nu blev myterna om Davy många, och det var till exempel karaktären i teatern som hade en mössa av tvättbjörn – inte Davy. Ändå lever den bilden av honom än i dag.

Otroliga historier

Davy Crockett drog rövarhisto­rier som ingen trodde på. Han sa att han hade seglat på en alligators rygg uppför Niagarafal­len. Han sa att han hade ridit på en blixt och brutit svansen av en komet. Han hade till och med tänt sin pipa på solen.

Politiska fiender

Trots att (eller kanske just för att) han var så känd var han inte populär hos de andra politikern­a. Han gick sin egen väg, och han gjorde motstånd mot lagen om tvångsförf­lyttning av indianerna. Det gillade inte hans partikamra­ter.

Crockett besegrades slutligen i valet 1835. Hans karriär var slut och han var pank. Nya möjlighete­r väntade på honom i väst. I Texas fanns det stora marker som vem som helst kunde lägga vantarna på.

Davy blir soldat

När Davy kom till Texas var kriget mot Mexiko nära. Crockett svor trohet till Texas regering. Han var vid stationen i Alamo när den belägrades och besköts i 13 dagar, tills

mexikanern­a stormade den. Alla i stationen dog, och Davy Crockett var ett av offren.

Hans arv

Crockett levde vidare ändå. Hans liv har skildrats på film, det finns leksaker med Crockett-tema och mössor av tvättbjörn­sskinn.

181 år efter Davy Crocketts död minns vi den mytiska personen bättre än den verkliga. Det skulle han säkert gilla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden