Vilda Vastern Junior

Guldgrävar­e i Kalifornie­n

-

En morgon hittade en man guld av en slump.

Det förändrade Kalifornie­n för alltid.

Dagen den 24 januari 1848 började som vanligt för James W. Marshall, som var arbetsleda­re vid ett sågverk i Coloma i Kalifornie­n.

Vad är det som glimmar?

Men det var ingen vanlig dag. På morgonen såg Marshall något som glimmade i vattnet. Det var guld! Marshalls upptäckt ledde till en guldrush som varade i sju år, mellan 1848 och 1855.

Markägaren Sutter måste ha jublat! Nej, det var faktiskt tvärtom. Sutters dröm var att bruka jorden, och han förstod att om det blev känt att han hade guld på sina marker skulle den drömmen gå i kras. Han försökte därför hålla upptäckten hemlig.

Guldfeber

Ryktet spreds ändå och gick inte att stoppa. Tidningarn­a började skriva om guldfyndet.

De första guldgrävar­na kom från Kalifornie­n. Många hade hela familjen med, för att försöka samla så mycket guld som möjligt.

I början var jobbet ganska lätt. Guldet hade pressats upp ur marken och följt med floderna nedströms. Man kunde vaska guld i vattendrag eller plocka spån och klimpar för hand.

Det var inte bara de som bodde i Kalifornie­n som ville ha guld. I början av år 1849 hade nyheten spridits över hela världen och folk vallfärdad­e västerut i hopp om att bli rika.

Många blev rika

De första guldletarn­a tjänade mycket pengar. De kunde hitta rikligt med guld ganska lätt. Till och med amatörer lyckades. Man beräknar att guldet som hittades varje dag var värt mellan 10 och 15 gånger så mycket som en vanlig arbetare tjänade.

Ingen skatt

Kalifornie­n hade tillhört Mexiko, men USA belägrade området. Trots att kriget slutade 1848 och Kalifornie­n därefter tillhörde USA förändrade­s ingenting.

Guldfälten var allmän mark. Det betydde att de inte behövde betala någon skatt till staten. Det gjorde Kalifornie­ns guld extra lockande.

Från hela världen

I hela världen visste man att det fanns guld i Kalifornie­n, och det förändrade regionen för alltid. Ungefär 90 000 människor kom till Kalifornie­n år 1849, och ungefär hälften av dem kom från andra länder.

De flesta som kom hit var amerikaner, men det kom också ivriga guldletare från Kina, Tyskland, Frankrike, Italien, Storbritan­nien, Australien och Nya Zeeland.

Det ”lätta” guldet tar slut

Resan västerut var svår och dyr för många. De flesta måste låna pengar eller använda alla sina besparinga­r. Men det de tjänade var värt allt besvär – om guldgrävar­na kom i rätt tid.

I början fanns det mycket guld i vattendrag­en, men eftersom guldgrävar­na var så många hade de snart letat reda på det guld som var lättast att hitta. År 1850 var guldet som amatörer kunde hitta nästan slut. Nu krävdes svårare metoder, som att gräva djupt. Man ledde om hela floder för att komma åt guldet på botten. År 1851 hade guldgrävar­na även börjat spränga i berg efter guld.

Svårhittat guld

Guldletarn­a som kom sent tjänade nästan ingenting, och förlorade ofta det lilla de hade.

Besvikelse­n ledde till fientlighe­ter. Amerikaner såg hur människor från alla världens hörn la vantarna på det guld som de tyckte var deras. För att avskräcka lycksökare utifrån införde man år 1850 en särskild skatt för utländska guldgrävar­e.

San Francisco blomstrar

Kalifornie­n gynnades av att man hittade guld där, men det var staden San Francisco som tog hem de största vinsterna.

San Francisco blev guldrushen­s huvudstad. Här byggdes vägar, kyrkor och skolor. Jordbruket växte eftersom alla nyinflytta­de människor behövde mat. För många blev faktiskt jordbruket den bästa affären under guldrushen. Även om guldet tog slut stannade människorn­a som behövde mat kvar.

Miljön skadas

När guldet blev svårare att hitta använde man mer förstörand­e metoder för att komma åt det. Miljön skadades svårt. Många av gruvorna släppte ut gift, och än i dag är det farligt höga

halter av bland annat kvicksilve­r i fisk.

Indianerna offrades för guldet

De många människorn­a som kom till Kalifornie­n trängde ut indianerna från sina jaktmarker.

Alla indianstam­mar i området utrotades. Gruvarbeta­rna hade tagit över indianerna­s jaktmarker, så de som lyckades överleva kulorna dog av svält.

Och även om stammarnas byar inte attackerad­es direkt, så dödade slam och

kemikalier från gruvdrifte­n fiskar och andra djur som var viktiga. Bönderna la beslag på mark för att odla mat åt gruvarbeta­rna, vilket gjorde läget ännu sämre för urfolken.

Meningslös lag

Synen på indianerna var grym och hjärtlös. Gruvarbeta­rna betraktade dem inte som människor, utan som ett hot.

År 1850 antog Kalifornie­n en lag som skulle skydda urfolken, men i själva verket gav den nybyggare tillstånd att i stort sett förslava dem, adoptera deras barn och hindra alla indianer att vittna mot de vita nybyggarna.

Urfolken drabbades hårt när de vita försökte skapa sig ett bättre liv.

 ??  ?? ” Gruvarbeta­rnssoåmg ientdtiahn­oet.” a
rna
Vissa smälte sitt guld och gjorde koppar och
tallrikar av det, för att inga tjuvar skulle
hitta det.
År 1857 sjönk ett fartyg med 20 ton guld från Kalifornie­n i lasten. Vrakets skatt har aldrig...
” Gruvarbeta­rnssoåmg ientdtiahn­oet.” a rna Vissa smälte sitt guld och gjorde koppar och tallrikar av det, för att inga tjuvar skulle hitta det. År 1857 sjönk ett fartyg med 20 ton guld från Kalifornie­n i lasten. Vrakets skatt har aldrig...
 ??  ?? Guldletarn­a som kom för sent tjänade
nästan ingenting. Sutters sågverk – där allt började. Många som reste västerut riskerade livet under den långa färden till guldfälten.
Guldletarn­a som kom för sent tjänade nästan ingenting. Sutters sågverk – där allt började. Många som reste västerut riskerade livet under den långa färden till guldfälten.
 ??  ?? Denna illustrati­on av J. R. Browne visar den typiska synen på indianerna – att de borde utrotas.
Denna illustrati­on av J. R. Browne visar den typiska synen på indianerna – att de borde utrotas.
 ??  ?? Guldrushen gjorde många människor mycket rika.
Guldrushen gjorde många människor mycket rika.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Skadorna på miljön var stora. Floder leddes om och gifter spreds i grundvattn­et.
Fartyg övergavs i San Francisco när sjömännen skulle leta guld. De tomma skeppen blev butiker
och hotell.
Skadorna på miljön var stora. Floder leddes om och gifter spreds i grundvattn­et. Fartyg övergavs i San Francisco när sjömännen skulle leta guld. De tomma skeppen blev butiker och hotell.
 ??  ?? I början kunde guldgrävar­na tjäna bra på att vaska guld. Sen blev det svårare.
I början kunde guldgrävar­na tjäna bra på att vaska guld. Sen blev det svårare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden