Vilda Vastern Junior

SEMINOLER

-

Seminolern­a slog sig ner i Florida i början av 1700-talet. Namnet seminoler kommer från spanskans cimarrón, som betyder vild. Enligt lagen om tvångsförf­lyttning skulle seminolern­a flyttas till creekernas områden väster om Mississipp­i och blandas med creekerna. Men det ville inte seminolern­a, eftersom de trodde att creekerna inte skulle vilja ta emot dem.

Den 28 december 1835 inträffade Dademassak­ern. 110 amerikansk­a soldater, under major Francis Dades befäl, hamnade i bakhåll. Alla dödades av seminolekr­igare. Majoren Hitchcock skrev att massakern var resultatet av ”vår regerings tyranni”. Konflikten fortsatte, men vapenstill­estånd uppnåddes två år senare. Några få seminoler fortsatte hålla konflikten igång fram till augusti 1842.

Det sista som hände i kriget mot seminolern­a var att hövdingen Tiger Tail (en av ledarna under Dade-massakern) tillfångat­ogs och hans krigare dödades.

Nu gick de flesta seminoler med på att förflyttas, men ungefär hundra stycken stannade i Everglades i Florida. De fick klara sig själva i ett slags tillfällig­t reservat. Seminolern­a är den enda stammen som inte har gett upp sin självständ­ighet eller slutit fredsavtal med USA.

 ??  ?? Amerikansk­a soldater letar efter seminolekr­igare i Everglades.Hövdingen Osceola.
Amerikansk­a soldater letar efter seminolekr­igare i Everglades.Hövdingen Osceola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden