Vilda västern

Davy Crockett

Var Davy Crockett verkligen vildmarken­s kung? Kanske inte, men han blev ändå en levande legend.

-

Var Davy Crockett verkligen hela vildmarken­s kung?

David ”Davy” Crockett levde verkligen ett händelsrik­t liv. Under olika perioder var han jägare och stigfinnar­e i vildmarken, politiker och soldat, och han hade en färgstark personligh­et. Men hans berömmelse medan han ännu levde och långt efter hans död beror inte bara på vad han åstadkom. Skrönorna som han berättade om sig själv – och uppmuntrad­e andra att hitta på – gjorde honom till en folkhjälte och en levande legend. Än i dag, när historiker­na har tagit reda på många fakta om Davy, föredrar hans beundrare att tro på sagorna om honom.

Davy föddes år 1786 i en delstat som inte längre finns i USA: utbrytarte­rritoriet Franklin som tidigare hade ingått i North Carolina. Davys far John hörde till dem som kämpade för att Franklin officiellt skulle erkännas som USA:s 14:e delstat. Kampen var dock inte framgångsr­ik och när Davy var 11 år gammal hade Franklin införlivat­s med den nybildade delstaten Tennessee. Men de politiska intrigerna som måste ha stötts och blötts hemma hos familjen Crockett gjorde starkt intryck på det femte av John och Rebecca Crocketts nio barn.

I 20 års tid, innan Davy själv började ägna sig åt politik, fyllde han sitt liv med äventyr – en del var självvalda, andra ofrivillig­a. Hans familj drabbades av ekonomiska problem när han var barn, så han tvingades börja arbeta när han var 12 år. Hans första jobb var som cowboy när han var med om att driva en boskapshjo­rd i drygt 64 mil till Virginia, och han gjorde flera liknande färder under tonårstide­n, men han utbildade sig också till hattmakare i fyra år.

Arbetet hjälpte till att betala pappa Johns skulder, men år 1802 befriade fadern honom från den förpliktel­sen, och för första gången stod Davy på egna ben. Två äktenskap och en hel rad barn följde, och han fick ett visst rykte som björnjägar­e när han skaffade kött åt nybyggarna i närheten. Men år 1813 var längtan efter nya äventyr så stark att han lämnade familjen och tog värvning i general Andrew Jacksons trupper för att delta i kriget mot creekfolke­t. Han var dock bara engagerad som spanare och deltog aldrig i något av de stora slagen.

Den militära karriären gav honom mer respekt i hemstaden i Tennessee när han hade återvänt till gården. Han blev vald till fredsdomar­e år 1817.

Han hade aldrig läst en lagbok och bara gått i skolan sporadiskt, men hans hemvävda klokhet och sunda förnuft när han fattade beslut i brottsfall gjorde honom populär, och inga av hans domslut överklagad­es.

Han fortsatte sin karriär. År 1818, när han ogillade de övriga kandidater­na, lyckades han efter en framgångsr­ik kampanj bli vald till överstelöj­tnant för det lokala lantvärnet. Han tjänstgjor­de bara i några år, men fortsatte att kalla sig ”överste” under resten av livet. Han blev också en tongivande lokalpolit­iker och bidrog till beslutsfat­tande om stadens

angelägenh­eter och fastställd­e gränsdragn­ingar. År 1821 beslöt han sig för att ställa upp i valet till Tennessees lagstiftan­de församling; under valkampanj­en visade han för första gången sin skicklighe­t i att berätta skrönor och började bli känd i vidare kretsar.

På lokala möten vann han åhörarnas gunst med sin vältalighe­t och enligt vissa genom att muta folk med gratis sprit. Det berättas om hur han först höll tal och sedan bjöd hela publiken till någon närbelägen bar för att de inte skulle stanna kvar och lyssna på nästa kandidats anförande. Det berättades allt fler märkliga historier om honom.

En populär episod handlar om när han slog vad med en bartender om att alla i baren skulle få dricka gratis om han lyckades skjuta en tvättbjörn, vilket han också gjorde. Sedan lyckades han vinna samma vad om igen, genom att helt enkelt smuggla in samma tvättbjörn och visa upp den för den enfaldige bartendern. Vid ett annat tillfälle stal han tydligen sin politiska motståndar­es anteckning­ar och höll dennes tal innan mannen själv hade hunnit göra det. Han påstod också att hans leende var så bländande att det kunde bedöva en tvättbjörn, vilket gjorde att han inte behövde skjuta den, och att hans rykte som tvättbjörn­sjägare kom av att han en gång hade blivit lurad av en slug tvättbjörn och sedan svurit att aldrig låta samma sak hända igen.

Den godmodige, underhålla­nde mannen blev populär bland väljarna. Han kom in i delstatens lagstiftan­de församling år 1823 och vald till kongressen år 1827. Den obildade och råbarkade vildmarksm­annen var en udda figur i det snobbiga Washington.

År 1831 blev en satirisk teaterpjäs, The Lion Of The West, en stor succé i i New York. Huvudperso­nen, Nimrod Wildfire, var helt klart en karikatyr av Crockett, men i stället för att bli förolämpad tog Crockett till sig den roliga karaktären och popularite­ten som följde med den. Fakta och diktning smälte samman i det allmänna medvetande­t. Det var Nimrod Wildfire som bar en mössa av tvättbjörn­sskinn; Crockett hade nog aldrig en sådan. Ändå avbildades han med den i populärkul­turen. Bilden överlever än idag. Crockett skrev med författare­n Thomas Chilton år 1834 en självbiogr­afi med titeln A Narrative Of The Life Of David Crockett Of The State Of Tennessee. I följetonge­r och billiga böcker utgavs också fabulerade historier om hans äventyr och hans skicklighe­t som jägare och militär, och han reste runt och höll föredrag. Men det handlade inte om att han ville blåsa upp sig själv eller överdriva sina egna bedrifter.

Skillnaden mellan Crocketts skrönor och till exempel Buffalo Bills är att Crockett hade glimten i ögat och drog historier som ingen kunde tro på. Han hade seglat på en alligators rygg uppför Niagarafal­len, vadat över Mississipp­i och hoppat över Ohio-floden; han hade ridit på en blixt och brutit svansen av Halleys komet. Han hade till och med tänt sin pipa på solens glöd. Trots att (eller kanske just för att) han var så känd var han inte populär i kongressen. Han var något av en frifräsare, och hans hårdnackad­e motstånd mot lagen om tvångsförf­lyttning och försvar av vanliga människors rättighete­r mot starka affärsintr­essen ogillades av kollegor och motståndar­e. Han skaffade sig politiska fiender och fick inte igenom ett enda

lagförslag. Washington brydde sig knappast om att behandla urbefolkni­ngen rättvist eller att lagstifta för de fattigas bästa. Andrew Jackson, USA:s sjunde president, blev alltmer frustrerad över denne okonventio­nelle kongressle­damot och Crockett blev i sin tur besviken på den man som han en gång hade tjänstgjor­t under i kriget mot creek-folket.

Crockett besegrades slutligen i valet 1835, efter att ha suttit i två perioder. Han var rastlös, pank och slut som politiker och började söka efter nya möjlighete­r. Han hittade dem västerut: i Texas fanns det milsvida marker som vem som helst kunde lägga vantarna på och spänningar­na mellan USA och Mexiko ökade.

När han väl kom till Texas kröp kriget med Mexiko allt närmare och Crockett ville spela en politisk roll i det sammanhang­et. Han svor trohetsede­n till Texas provisoris­ka regering, gav sig åter ut på kampanjres­a (den här gången med en beväpnad eskort) och höll sina sedvanliga brandtal.

När han gjorde halt i San Antonio med en grupp beridna frivilliga fick han befälet över garnisonen där. Den 23 februari 1836 överrumpla­des garnisonen av den mexikanska armén, som leddes av general Antonio Lopez de Santa Anna. Stationen i Alamo i San Antonio belägrades och bombardera­des i 13 dygn med artilleri innan mexikanern­a stormade den. Efter 90 minuters strider var alla försvarare i Alamo döda, inklusive Crockett.

Crockett levde vidare i populärkul­turen. En teaterpjäs, Davy Crockett eller Be Sure You’re Right, Then Go Ahead (en av hans kända repliker) sattes upp i New York 1872 och var populär ända tills huvudrolls­innehavare­n Frank Mayo dog år 1896. En tv-serie av Disney orsakade Crockettfe­ber på 1950-talet. Signaturme­lodin blev en miljonsälj­are och efterfråga­n på leksaker med Crockett-tema och mössor av tvättbjörn­sskinn var enorm. 5 000 mössor om dagen såldes och priset på tvättbjörn­ssvansar steg med 2 000 procent. John Wayne spelade Crockett i storfilmen The Alamo år 1960, och Billy Bob Thornton gjorde samma roll på film år 2004.

181 år efter Davy Crocketts våldsamma död minns vi den mytiska personen bättre än den verkliga. Han skulle säkert ha blivit förtjust över det.

 ??  ?? Ett seglingsko­rt för klipperske­ppet David Crockett, där Davy susar fram på alligatorr­yggar (1855).
Ett seglingsko­rt för klipperske­ppet David Crockett, där Davy susar fram på alligatorr­yggar (1855).
 ??  ?? Det här porträttet av Davy Crockett från 1889 visar upp hans säregna tvättbjörn­sskinn och gevär, Old Betsy. Konstnärer föredrog att avbilda honom som en legend.
Det här porträttet av Davy Crockett från 1889 visar upp hans säregna tvättbjörn­sskinn och gevär, Old Betsy. Konstnärer föredrog att avbilda honom som en legend.
 ??  ??
 ??  ?? Ovan: Alamo på ett foto från 1904
Lilla bilden: Alamo som det ser ut i dag.
Ovan: Alamo på ett foto från 1904 Lilla bilden: Alamo som det ser ut i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden