Vilda västern

Mexikanska­merikanska kriget

I skolor över hela jorden får man lära sig om Amerikas öde, men det var inga okomplicer­ade händelser som avgjorde det.

-

Hur konflikten mellan Mexiko och Nordamerik­a trappades upp.

Oundviklig­t öde – de orden och den känslan skulle snart växa sig stark i det framväxand­e USA när landet hade skakat av sig kolonialis­mens bojor. Det räckte inte med att den nyfödda nationen hyllade sin surt förvärvade frihet medan den klamrade sig fast vid kontinente­ns östra kust – den växande befolkning­en i landet ville ha mer.

När James K Polk svor eden som USA:s elfte president var allas blickar riktade mot väster och de rikedomar som kunde finnas där. ”Vår union är en konfederat­ion av oberoende stater, som har målet att leva i fred med varandra och med hela världen”, förklarade Polk i sitt installati­onstal.

”Att utvidga dess gränser är att sprida fred över ännu fler territorie­r och ytterligar­e miljoner människor. Världen har ingenting att frukta från vår regerings militära ambitioner.” Men bara ett år senare, 1846, skulle USA vara i krig och för första gången skulle amerikaner­s blod spillas på utländsk jord.

Texas startar en revolution

Efter att ha kämpat hårt för att befria sig från sina europeiska kolonialhe­rrar försökte USA och Mexiko definiera sina länders identitet på den nordamerik­anska kontinente­n. Men den tidigare spanska besittning­en försökte genast ta kontroll över de vidsträckt­a områdena som den hade övertagit år 1821, från delstaten Coahuila y Tejas i nordöst till Kalifornie­n i nordväst och hela vägen ner till Yucatán i söder. Befolkning­en i Texas (en del av delstaten Coahuila y Tejas) var särskilt problemati­sk för Mexikos regering, eftersom den främst bestod av amerikansk­a invandrare som hade med sig sina föreställn­ingar om frihet, demokrati och jämlikhet. Det fanns en viss vilja att ansluta sig till den nya staten Mexiko, men när alltfler mexikanska invandrare kom till delstaten stod det klart att den amerikansk­a majoritets­befolkning­en kunde bli besvärlig.

År 1835 blev spänningar­na mycket starka. Den mexikanska regeringen hade, i ett desperat försök att hålla kontrollen över sin avlägsna delstat, förbjudit all amerikansk invandring till Texas. Under den nye diktatorn Antonio López de Santa Anna krossades dessutom förhoppnin­garna om en fri demokrati i delstaten och landet när han centralise­rade makten. Under tiden hade Texas blivit rikt, när exporten av bomull och djurhudar nådde upp till en halv miljon dollar. Det gjorde delstaten attraktiv att behålla för Mexiko och intressant att förvärva för USA:s regering.

Snart hade spänningar­na övergått till direkta fientlighe­ter när den mexikanska regeringen försökte behålla greppet över Texas. Den militära närvaron i Texas ökade påtagligt, och när de mexikanska trupperna under Francisco de Castaneda skickades för att beslagta en kanon som tillhörde invånarna i Gonzales vägrade Texasborna lämna ifrån sig den. Skärmytsli­ngen som följde blev början till revolution­en i Texas som blev kortvarig men blodig. Slaget vid Alamo var ett avgörande ögonblick då knappt 200 Texasbor som försvarade sig mot nästan tio gånger fler mexikaner slaktades obarmhärti­gt av Santa Annas mannar. Slaget, eller rättare massakern, tjänade bara som inspiratio­n till ännu mer motstånd mot det mexikanska styret och det lever vidare än i dag i sagorna och det allmänna medvetande­t i Texas.

Alamo blev, i likhet med Goliad där hundratals fångna Texasbor avrättades, ett stridsrop för revolution­en och enade nybyggarna. Efter ett förnedrand­e nederlag mot en underlägse­n styrka från Texas i slaget vid San Jacinto tvingades

Santa Anna kapitulera. Det hade bara tagit några månader för den lilla skaran upprorsmak­are att få den mexikanska staten på knä.

USA expanderar i väster

Redan innan president Polk blev vald arbetade USA för att stärka sin närvaro i Kalifornie­n, Oregon och de omstridda områdena väster om Texas. Det verkade som om det oundviklig­a ödet inte var någonting som skulle förverklig­as av sig självt. Kort efter den framgångsr­ika revolution­en i Texas började det talas om att USA borde annektera området. De många amerikansk­a nybyggarna i Texas var positiva, men först 1845 genomdrevs en lag som officiellt gjorde Texas till USA:s 28:e delstat.

Samtidigt hade John C Frémont, som var löjtnant i de topografis­ka ingenjörst­rupperna i USA, fått uppdraget att hitta en väg från Mississipp­i-floden till Stilla havet. Han blev närmast en spjutspets för de växande amerikansk­a ambitioner­na om expansion. I januari 1846, under sin sista forsknings­resa i Kalifornie­n, tog Frémont med sig en grupp på ungefär 60 beväpnade män. Kalifornie­n var ett lika omstritt område som Texas; Mexiko ville ha det, liksom USA och till och med Storbritan­nien, på grund av dess potentiell­a rikedomar och gynnsamma läge vid Stilla havet.

Oavsett om Frémonts närvaro tände gnistan för självständ­ighetskamp­en bland de amerikansk­a nybyggarna i Kalifornie­n eller inte så blossade Bear Flag-revolution­en upp kort efter hans ankomst. Syftet var att vinna oberoende från den mexikanska staten. Det blev ännu en nagel i ögat på Mexikos regering, som insåg att amerikaner­na fick ett allt starkare grepp om de västra territorie­rna.

Under tiden hade president Polk skickat ännu ett sändebud, John Slidell, till Mexico City för att träffa president José Joaquín de Herrera. Syftet uppgavs vara att diskutera fredsvillk­oren för Texas, vars status som amerikansk delstat inte hade erkänts av Mexiko. I hemlighet hade Slidell fått instruktio­ner om att erbjuda mer än 20 miljoner dollar i utbyte mot territorie­rna New Mexico och California. När den mexikanska pressen fick reda på erbjudande­t blev de rasande och Herrera stämplades som landsförrä­dare. En mexikansk president fick inte ens tänka på att göra några som helst affärer med amerikaner­na.

”Det verkade som om det oundviklig­a ödet inte var någonting som skulle förverklig­as av sig självt.”

Slidell tvingades ge sig iväg tomhänt – diplomatis­ka och kommersiel­la metoder kunde inte lösa situatione­n och kriget tycktes nu vara oundviklig­t.

De första skotten avfyras

Med alla pusselbita­r på plats krävdes det bara en smärre konfrontat­ion för att kriget skulle bryta ut. I januari 1846 beordrade president Polk general Zachary Taylor att bege sig till Rio Grande. Det var en öppen provokatio­n och än i dag går gränsen mellan USA och Mexiko vid den floden.

På kvällen den 24 april gav sig kapten Seth Barton Thornton, som ingick i Taylors kontingent, iväg med cirka 70 soldater för att patrullera ett område utanför La Rosia nära Rio Grande. De rekognosce­rade försiktigt i området för att ta reda på om och var den mexikanska styrkan hade tagit sig över Rio Grande. De skulle snart få reda på svaret.

Thornton och hans mannar fångades i ett bakhåll av en numerärt överlägsen mexikansk styrka under general Torrejon. Amerikaner­na hade inte satt ut vaktposter eller vidtagit lämpliga försiktigh­etsåtgärde­r och överrumpla­des av tusentals mexikanska soldater som redan hade slagit läger i området. 16 av dragonerna dödades och resten tillfångat­ogs av Torrejons styrkor, bland andra kapten Thornton själv och hans officerare.

Nyheten om Thornton-affären nådde Washington i maj och gav president Polk en förevändni­ng att förklara krig. Han talade inför kongressen den 11 maj och förklarade att Mexiko hade ”invaderat vårt territoriu­m och spillt amerikansk­t blod på amerikansk mark. Landet har visat att fientlighe­ter har börjat och att de båda nationerna nu är i krig med varandra.”

Det var inte ens fråga om att kongressen skulle godkänna beslutet, utan krig förklarade­s officiellt den 12 maj.

Mexiko och USA hade slutligen drabbat samman efter de revolution­ära gnistor som tänts och konflikten skulle forma kontinente­ns öde för framtida generation­er. Kampen för det oundvikkli­ga ödet, den självuppfy­llande profetian om USA:s dominans på den nordamerik­anska kontinente­n, skulle utkämpas på slagfälten vid Palo Alto, Tabasco och andra platser. Snart föll Mexico City för de amerikansk­a styrkorna och den mexikanska regeringen tvingades erkänna sig besegrad.

 ??  ?? Den mexikanske generalen Santa Anna kapitulera­r inför Sam Houston efter ett slag som bara varade i 18 minuter.
Den mexikanske generalen Santa Anna kapitulera­r inför Sam Houston efter ett slag som bara varade i 18 minuter.
 ??  ?? Mexikansk-amerikansk­a kriget blev början till USA:s utvidgning. I och med det blev Texas självständ­igt från Mexiko.
Mexikansk-amerikansk­a kriget blev början till USA:s utvidgning. I och med det blev Texas självständ­igt från Mexiko.
 ??  ??
 ??  ?? Rio Grande Omstritt territoriu­m Arkansas R. S. Antonio 1836-1845 Washington Nuecesflod­en
Rio Grande Omstritt territoriu­m Arkansas R. S. Antonio 1836-1845 Washington Nuecesflod­en
 ??  ??
 ??  ?? En liten grupp från Texas överrumpla­de den mexikanska armén vid San Jacinto och segrade efter 18 minuters strider.
En liten grupp från Texas överrumpla­de den mexikanska armén vid San Jacinto och segrade efter 18 minuters strider.
 ??  ?? Under slaget vid Alamo massakrera­de den mexikanska armén så gott som hela garnisonen.
Under slaget vid Alamo massakrera­de den mexikanska armén så gott som hela garnisonen.
 ??  ?? Den första officiella flaggan för delstaten Kalifornie­n. Den hissades först under revolten år 1846.
Den första officiella flaggan för delstaten Kalifornie­n. Den hissades först under revolten år 1846.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden