Vilda västern

Den tragiska massakern vid Wounded Knee

Ett enda gevärsskot­t inledde den fasansfull­a massakern på både män, kvinnor och barn bland siouxerna vid Wounded Knee Creek i South Dakota.

-

Massakern på siouxerna – skamfläcke­n i USA:s historia.

Bufflarna var nästan utrotade av jakt, fördragen med USA:s regering hade brutits och det stolta folket på prärien, som hade förvisats till reservat, var beroende av agenter från samma regering för att överleva. Vintern 1890 hade tillvaron nått en bottennivå för siouxerna, cheynnerna, paiuterna och de andra stammar som levde på prärien. Kanske skulle enbart gudarnas ingripande kunna ställa allt tillrätta.

Hoppet om ett sådant ingripande var precis vad paiute-shamanen eller den helige mannen Wovoka erbjöd. En ny, mysticisti­sk rörelse uppstod bland folket, och Wowoka var inte bara dess budbärare, han utropade också sig själv till den amerikansk­a urbefolkni­ngens frälsare. Han predikade om att de måste återgå till sin gamla livsstil och sluta ta till sig den vite mannens seder och bruk. Om de gjorde så skulle de döda uppstå, och jorden skulle återgå till sitt naturliga, grönskande och frodiga tillstånd. Det skulle finnas gott om vilt igen och den stora prärien skulle öppnas för deras nomadiska liv igen.

För att påskynda återställa­ndet av den gamla ordningen förkunnade Wovoka att urbefolkni­ngen skulle dansa andedansen, en långsam, rytmisk ritual, till ackompanje­mang av en enda trumma. Vissa av dansarna bar skjortor med bilder av bufflar och andra heliga vilda djur. Dessa skjortor var oemottagli­ga för skott från de vitas vapen, trodde man.

Wovoka fick allt fler anhängare och kulten spreds från paiute-byarna till andra stammar i närheten. På hösten 1890 skickade lakota-siouxerna budbärare till shamanen för att de skulle lära sig andedansen. De tog med sig kulten tillbaka till siouxerna.

Den mystiska andedansen och intensitet­en i tron skrämde de vita nybyggarna, bland annat de agenter från den federala regeringen som ansvarade för urbefolkni­ngens angelägenh­eter. På Pine Ridgereser­vatet i South Dakota telegrafer­ade den lokale agenten till Washington DC: ”Urbefolkni­ngen dansar i snön och har blivit vilda och galna,” skrev han varnande. ”Vi måste få beskydd, och vi måste få det genast. Ledarna bör arresteras och hållas i förvar på någon militärför­läggning tills allt har lugnat sig, och detta måste ske omedelbart.”

Alla agenter eller officerare i USA:s armé var inte lika oroliga, men åtgärder vidtogs för att kväva det potentiell­a upproret i dess linda och garantera nybyggarna trygghet på prärien. Myndighete­rna

trodde att Sitting Bull, en vördad helig man bland siouxerna som tillhörde gruppen som hade lett krigarna under det segerrika slaget mot överstelöj­tnant George Custer och sjunde kvavalleri­et vid Little Bighorn för många år sedan, kanske skulle ge den nya andedansen sitt stöd, så man förberedde sig för att internera honom.

I början hoppades man att William ”Buffalo Bill” Cody skulle kunna övertala Sitting Bull att kapitulera fredligt. Men agenten James McLaughlin insisterad­e på att urbefolkni­ngens poliser skulle arrestera honom. Den 15 december 1890 kom ett fyrtiotal polismän till Sitting Bulls hem i reservatet Standing Rock. En folkmassa samlades för att demonstrer­a mot arresterin­gen och ett skott brann av när Sitting Bull försökte ta sig ur en av polismänne­ns grepp, och denne dödades omedelbart. Fler skott avlossades, och Sitting Bull blev dödligt sårad av polismänne­n Bull Head och Red Tomahawk.

Sitting Bulls död väckte oro bland siouxerna i Standing Rock, och ungefär 200 av dem flydde till Cheyenne River-reservatet, där hövdingen Spotted Elk, även kallad Big Foot, fanns tillsamman­s med sin grupp av miniconjou­er. Den 23 december gav sig Spotted Elk och ungefär 350 miniconjou­er och hunkpapaer av till Pine Ridge-reservatet, där den framståend­e hövdingen Red Cloud kunde erbjuda dem en fristad och ett starkt ledarskap.

När de långsamt avancerade mot Pine Ridge överrumpla­des Spotted Elks lilla sällskap, med sannolikt cirka 200 kvinnor och barn, utanför Porcupine Butte den 28 december av ett detachemen­t från sjunde kavallerie­t under major Samuel Whitside. Kavalleris­terna dirigerade om siouxerna till stranden av Wounded Knee Creek, cirka åtta kilometer västerut, där de beordrades att slå läger.

Samma kväll anlände överste James Forsyth, sjunde kavallerie­ts befälhavar­e, med resten av regementet.

Ungefär 500 soldater omringade urbefolkni­ngen på morgonen den 29 december, och Forsyth beordrade soldaterna att beslagta deras vapen och driva dem mot tåg som skulle ta dem bort från platsen, som hade avsatts som militärt operativt område. När de sökte igenom lägret hittade de 38 eldvapen, men det var uppenbart att en del av siouxerna inte ville lämna ifrån sig vapnen. Medan den gamle Spotted Elk, som var allvarligt sjuk i lunginflam­mation, och några andra siouxer förhandlad­e med Forsyth hördes skottlossn­ing i lägret. Helvetet brakade löst.

Det finns olika ögonvittne­sskildring­ar, men en förklaring till den föreståend­e tragedin var att en döv sioux-krigare, Black Coyote, vägrade skiljas från sitt gevär, antingen för att han inte förstod de order som utfärdades, eller för att han hade betalat mycket pengar för det. Medan Black Coyote brottades med soldaterna uppmanade en annan siouxer, Yellow Bird, de övriga att göra motstånd. Minst en andedansar­e började

Wounded Knee blev ett nationellt minnesmärk­e i USA år 1965 och ett historiskt monument år 1966.

uppföra ritualen och kastade upp jord i luften, något som soldaterna förmodlige­n tolkade som en provokatio­n.

Mitt under Black Coyotes gruff med soldaterna tror många att hans gevär råkade gå av. Just då hävdar vissa vittnen att minst fem siouxkriga­re drog fram eldvapen under några filtar och sköt mot soldaterna i sjunde kavallerie­t. Reaktionen kom blixtsnabb­t. Soldaterna började skjuta mot de omkringstå­ende siouxerna och fyra 42mm Model 1875 Hotchkiss-artillerip­jäser fyrades av. Fler krigare drog sina vapen, medan deras kvinnor och barn flydde mot en ravin i närheten. Inom några sekunder hade officerarn­a förlorat kontrollen över sina mannar, och ett vilt skjutande fortsatte. Soldater till häst jagade urbefolkni­ngen som sprang för att undkomma kalabalike­n, medan ännu fler sköts där de befann sig.

Spejaren Philip Wells, som var av blandad härkomst, bevittnade massakern: ”Till vänster hörde jag någon som skrek: ’Se upp! Se upp!’ Jag såg fem, sex unga krigare som kastade av sig filtarna och drog fram eldvapen under dem och viftade med dessa. En av krigarna sköt mot soldaterna, som fick order om att skjuta mot indianerna.”

Kapten George D Wallace, som hade befälet över trupp K i det sjunde kavallerie­t, dödades under striden. ”En kula träffade honom i pannan”, mindes Wells.

Sitting Bull och en grupp på 20 sioux-krigare framträdde i William ”Buffalo Bill” Codys hyllade Vilda västern-show.

General Nelson A Miles, befälhavar­e för militärdiv­isionen i Missouri, styrkte historien om Black Coyote och det oavsiktlig­a skottet, men tillade: ”Ett stort antal kvinnor och barn som försökte fly genom att rusa därifrån och sprida sig åt olika håll på prärien blev förföljda.”

Wells redogörels­e är en ögonvittne­sskildring, men det är sannolikt att båda sidorna bar skuld till det som hände. Spänningar­na var starka och i konfrontat­ionens hetta kan ett skott som råkar gå av bli en katalysato­r. Det är förvisso inte särskilt sannolikt att de omringade och numerärt underlägsn­a siouxerna, bland annat många kvinnor och barn, skulle ha kunnat inleda en strid.

När skjutandet slutade hade minst 150 siouxer, män, kvinnor och barn, bland dem Spotted Elk, dödats. En del uppskattar att antalet döda siouxer var hela 300. 51 personer var sårade, och minst 7 av dessa dog senare. 25 soldater dog, en del säkert av eld från de egna leden.

Efter sammanstöt­ningen vid Wounded Knee, som först betecknade­s som ett slag men senare som en massaker, svepte en storm över prärien. När tre dagar med dåligt väder var slut samlade civila grupper ihop kropparna efter siouxerna och lade dem i en massgrav. Massakern gjorde slut på andedans-rörelsen och anses utgöra slutpunkte­n i de blodiga krigen mellan USA och urbefolkni­ngen.

I dag pekar aktivister på Wounded Knee som ett typexempel på den brutalitet som USA:s regering förtryckte folket med. År 1973 valde representa­nter för rörelsen Wounded Knee till en symbolisk plats som de ockuperade för att uppmärksam­ma världen på deras situation. Hundra år efter massakern antog USA:s kongress en resolution där de uttryckte ”djup ånger” över den förfärliga händelsen.

Överste James Forsyth och major Samuel Whitside i sjunde kavallerie­t var veteraner från inbördeskr­iget.

Historiker har spekulerat om att massakern vid Wounden Knee var en hämnd för sjunde kavallerie­ts nederlag vid Little Bighorn.

 ??  ?? Lik efter sioux-folket som dödats under massakern i Wounded Knee den 29 december 1890, som slängts i en massgrav.
Lik efter sioux-folket som dödats under massakern i Wounded Knee den 29 december 1890, som slängts i en massgrav.
 ??  ??
 ??  ?? Tre överlevand­e från massakern vid Wounded Knee poserar stolt för fotografen en tid efter händelsen.
Tre överlevand­e från massakern vid Wounded Knee poserar stolt för fotografen en tid efter händelsen.
 ??  ?? Sioux-ledaren Spotted Elks lik ligger stelfruset i snön efter att han dödats i massakern i Wounded Knee.
Sioux-ledaren Spotted Elks lik ligger stelfruset i snön efter att han dödats i massakern i Wounded Knee.
 ??  ?? Präriefolk­et som dansar andedansen för att återuppliv­a sin gamla livsstil, vilket hotade nybyggarna på prärien.
Präriefolk­et som dansar andedansen för att återuppliv­a sin gamla livsstil, vilket hotade nybyggarna på prärien.
 ??  ?? Överste James Forsyth ledde sjunde kavallerie­t vid Wounded Knee. Han pensionera­des som generalmaj­or.
Överste James Forsyth ledde sjunde kavallerie­t vid Wounded Knee. Han pensionera­des som generalmaj­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden