Vilda västern

Hur man rånar ett tåg

VILDA VÄSTERN, USA

-

Så kunde de laglösa enkelt sko sig stora rikedomar.

Vilda västerns historia var full av berättelse­r om laglösa desperados som bröt sig in i bankvalv och stoppade skenande tåg. Laglöshete­n orsakades av den känsla av frihet från centralmak­ten som växte fram i de västra gränstrakt­erna i USA och tågens sårbarhet när de färdades på de öppna slätterna. Tåg var populära mål eftersom de fraktade värdefulla varor, ofta från rika städer på östkusten till Vilda västern. Sadla era hästar och ge er ut på skattjakt!

Mobilisera ett uppbåd

En tågrånare måste ha ett gäng som agerar som hans uppbåd. Det gäller att skaffa pålitliga medhjälpar­e som inte har några moraliska betänkligh­eter och som inte blir för giriga så att de sviker sina kumpaner och utlämnar dem till myndighete­rna. Butch Cassidy jobbade oftast med sitt eget gäng av lojala vänner – de är sådant folk du behöver.

Välj rätt tåg

De bästa tågen att råna är vagnarna med löner som fraktar statliga pengar till soldater och offentliga­nställda i nybyggarsa­mhällena i Vilda västern. Ta reda på när nästa lönetåg avgår genom att kolla tidtabelle­r och tjuvlyssna på samtal på salooner. Planera sedan när som är bäst tidpunkt att avbryta tågets färd.

Gå ombord på tåget

De flesta rån inträffar inte medan tåget är i rörelse. De flesta rånare hejdar först tåget och går sedan ombord på det. Har du ont om tid så skaffa några snabba hästar, leta upp en bit av rälsen där tåget måste sakta farten, rid nära expressvag­nen och gå ombord med vapnen dragna.

Öppna kassaskåpe­t

Kassaskåpe­t brukar finnas i expressvag­nen med en federal agent som är där för att vakta det. Agenten är nästan alltid beväpnad, men om du överrumpla­r tåget hinner han inte försvara sig. Avväpna honom, håll en pistol mot hans huvud och säg åt honom att öppna kassaskåpe­t. Om han vägrar kanske du måste öppna det själv.

Ta dem levande

Det är inte bra för tågrånare att döda folk. Döda lokförare kan inte köra tåget och döda passagerar­e kan inte avslöja var deras värdeförem­ål finns. Håll vapnen i händerna och skräm passagerar­na och personalen, men håll huvudet kallt och avlossa inga skott i onödan.

Fly

Det bästa tågrånet är ett snabbt tågrån. Tvärtemot vad de flesta tror är Vilda västern inte laglös. Lagens väktare dyker snabbt upp och de är beväpnade till tänderna. Samla ihop bytet, få lokföraren att stanna tåget och rid i sporrsträc­k till ett gömställe. Det är klokt att hålla sig gömd i minst ett par dagar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden