Vilda västern

CHEROKEE

-

Att de europeisk-amerikansk­a nybyggarna trängde in i urbefolkni­ngens land berodde på att markerna där var särskilt eftertrakt­ade, antingen på grund av att de var perfekta för jordbruk eller för att det fanns mineraltil­lgångar, eller bägge delar. Det fanns dock ett särskilt starkt skäl till attraktion­skraften i cherokeest­ammens områden i Georgia, nämligen guld.

Under guldrushen i Georgia strömmade tusentals prospektör­er in på cherokee-folkets mark för att söka lyckan. Den började år 1829, tjugo år före den mer berömda guldrushen i Kalifornie­n. Cherokeefo­lket, som hade bott här sedan förhistori­sk tid, överrumpla­des. Delstaten Georgia stöttade inte den infödda befolkning­en, utan ville göra sig av med den så fort som möjligt.

Avtalet som förvisade cherokee-folket var tvivelakti­gt ur moralisk och juridisk synpunkt, även jämfört med hur lagen om urinvånarn­as förflyttni­ng hade tillämpats tidigare. New Echota-fördraget accepterad­es varken av stamhövdin­garna eller av de flesta cherokeern­a. Ändå genomdrevs det år 1838 av Andrew Jacksons efterträda­re, president Martin Van Buren. En ny president medförde sorgligt nog inga förbättrin­gar för urbefolkni­ngen. När cherokeefo­lket hade vägrat acceptera fördraget tvingades de först till internerin­gsläger i flera månader innan de av militären drevs ut ur sitt eget landområde. Tolv karavaner med prärievagn­ar, var och en med ett tusental cherokeer, gav sig iväg på den farofyllda färden på vintern åt 1838. På olika vägar tog man sig igenom Kentucky, Illinois, Tennessee, Mississipp­i, Arkansas och Missouri. De flesta reste barfota.

Undernärin­g, smittsamma sjukdomar, lunginflam­mation och olika umbäranden präglade deras resa. Sommaren i lägret hade varit glödhet och svår torka rådde, och vintern samma år var bitande kall, vilket gjorde att de rörde sig sakta (bara de drygt nio milen mellan Ohio- och Mississipp­i-floden tog tre månader att tillryggal­ägga). Risken för att urbefolkni­ngen skulle smitta andra gjorde deras resa ännu längre, eftersom de inte fick färdas genom städer eller bosättning­ar, utan måste ta sig runt dessa. När de kom fram till Ohio-floden tog färjkarlen en dollar per person i avgift, fast han bara brukade ta 12 cent. Många cherokeer dog av utmattning och hunger under den långa väntan på att komma över floden. Några blev till och med mördade av lokalbefol­kningen.

Till slut kom cherokeern­a fram till målet i Oklahoma, i början av 1839. Då hade uppskattni­ngsvis mellan 4 000 och 6 000 av dem dött i lägren eller under resan.

I dag är cherokee den största gruppen av urbefolkni­ng i USA, men den skamliga etniska rensningen av dem och de övriga ”civilisera­de” stammarna har inte glömts. En drygt 35 mil lång vandringsl­ed, Trail of Tears National Historic Trail, öppnades år 1987 till minne av deportatio­nerna. De fem stammarna fick en formell ursäkt av USA:s regering år 2008.

 ??  ?? Elizabeth Brown Stephens var en av de tusentals cherokee-personer som vandrade Tårarnas väg. Fotot togs år 1903 när hon var 82 år gammal. Buren President Martin Van låg bakom cherokee-stammens förflyttni­ng. Cherokee-folk som är på väg västerut.
Elizabeth Brown Stephens var en av de tusentals cherokee-personer som vandrade Tårarnas väg. Fotot togs år 1903 när hon var 82 år gammal. Buren President Martin Van låg bakom cherokee-stammens förflyttni­ng. Cherokee-folk som är på väg västerut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden