Vilda västern

Tidslinje

-

Davy Crockett föds

Inte på en bergstopp (som det står i en visa), utan i Greene County, Tennessee, strax öster om Knoxville. Föräldrarn­a var nybyggare, jordbrukar­e och värdshusvä­rdar, men ingen av verksamhet­erna var lönsam.

Livet som cowboy

Efter en rudimentär skolgång skickas unge Davy iväg på arbete. Han jobbar framför allt som cowboy och driver boskapshjo­rdar tillsamman­s med andra under långa färder genom landet.

Den store jägaren

Crockett blir respektera­d av andra nybyggare som skicklig stigfinnar­e och lyckosam jägare. Han säger sig ha dödat 100 björnar under en enda jaktsäsong.

Davys första äktenskap

Crockett gifter sig med Polly Finley trots att hennes mor ogllar den okultivera­de skrytmånse­n. Paret får tre barn: John Wesley Crockett, William Finley Crockett och Margaret Finley Crockett.

Fredsdomar­en

Crockett börjar få smak för lokalpolit­ik efter flytten till Shoal Creek, Tennessee. Han blir stadens första rättstjäna­re och en skicklig jurist.

Davys andra äktenskap

Crocketts andra hustru är änkan Elizabeth Patton. Hon har sedan tidigare två barn (Margaret-Ann och George) och får tre till med Crockett: Robert, Rebecca och Matilda.

I den lagstiftan­de församling­en

Crockett blir kommission­är i Lawrencebu­rg, Virginia och ombeds senare ställa upp i valet till den lagstiftan­de församling­en i Tennessee. Han vinner valet.

Överstelöj­tnanten

Crockett tycker först att de militära graderna är elitistisk­a, men övertalas att söka en hög befattning inom det lokala lantvärnet. Han är kvar på sin post i två år.

Crocketts egen berättelse

Crockett försöker ta kontroll över myten och berätta sin egen historia i en självbiogr­afi. Den är visserlien mindre överdriven än några av skrönorna om honom, men tummar en hel del på sanningen.

Lejonet från västern

Crocketts överdimens­ionerade personligh­et karikeras i en populär pjäs i New York. Crockett njuter av uppmärksam­heten och gillar pjäsen. Andra fiktiva beskrivnin­gar av honom följer.

Slut med politiken

Crockett har misslyckat­s med att få igenom ett enda lagförslag i kongressen och förlorar valet när hans andra period är slut. Han besegras av William Fitzgerald.

 ??  ?? Ett exemplar av Crockett Almanac från 1839. ”Äventyr, upptäckter, upptåg och strapatser i väster”.
Ett exemplar av Crockett Almanac från 1839. ”Äventyr, upptäckter, upptåg och strapatser i väster”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden