Vilda västern

Davy Crocketts död

-

Beroende på vem man frågar var Davy Crocketts död i Alamo ett hjälteoffe­r eller ett skamligt nederlag. Den populära version som förts vidare av många av Crocketts beundrare, inte minst i Texas där han är folkhjälte, överensstä­mmer i stort sett med den som förekom i Disneys tv-serie på 1950-talet.

Enligt den var Crockett den siste som stod upp vid slaget. Till sist övermannad­es han av mexikanern­a, men han fortsatte att slåss in i det sista och svingade sitt gevär som en påk, eftersom hans ammunition var slut. Målningar och bokomslag avbildar honom i det ögonblicke­t, mitt i en hög av stupade mexikaners kroppar.

Enligt historiefo­rskningen var det dock så att Crockett sannolikt kapitulera­de och tillfångat­ogs, tillsamman­s med andra överlevand­e. Alla avrättades när general Santa Anna vägrade benåda dem. Flera ögonvittne­sskildring­ar om detta finns – enligt en försökte Crockett till och med låtsas att han bara var en turist som flytt till Alamo när striderna började.

De som tycker bättre om den förstnämnd­a varianten påpekar dock att de enda överlevand­e ögonvittne­na var mexikaner som ville svärta ner Crocketts rykte. Vissa historiker utsattes till och med för trakasseri­er och dödshot när de vågade föreslå att historien om hans kapitulati­on kunde vara sann. En del riktigt hårdnackad­e Crockett-fans påstår rent av att han aldrig blev dödad.

 ??  ?? Stationen bombardera­des i 13 dygn.
Stationen bombardera­des i 13 dygn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden