Vilda västern

Att ta sig dit ...

-

Conestoga-vagn RESVÄG PER DAG: 2,4 MIL

Österut såg man oftast Conestogav­agnar, som var gjorda för att frakta tung last och täckta med vit segelduk. Men dessa var för tunga och otympliga för den terräng i väster som nybyggarna utvandrade till.

Prärieskon­are RESVÄG PER DAG: 2,4–3,2 MIL

Den så kallade ”prärieskon­aren” var det vanligaste transportm­edlet för dem som reste till Kalifornie­n och den var mindre och lättare än Conestoga-vagnen. Namnet fick den på grund av den vita segelduken som täckte karossen.

Mormonkärr­a RESVÄG PER DAG: 1–1,4 MIL

Mormonerna strömmade till sin nya helgedom i Salt Lake City, men många hade inte råd med en vagn, så de färdades till fots med tvåhjuliga kärror där familjerna lastade in sina ägodelar.

Ponnyexpre­ssryttare RESVÄG PER DAG: 1,2–1,6 MIL

Från den 3 april 1860 blev Ponnyexpre­ssens ryttare kända för sin otroligt höga hastighet. De levererade post från Missouri till Sacramento i stafett. I slutet av 1861 blev de utan uppdrag när telegrafli­njen stod färdig.

Roddbåt/kanot RESVÄG PER DAG: 3,5–4 MIL

I Lewis och Clarks expedition användes roddslupar, stora kanotlikna­nde konstrukti­oner som paddlades. Ibland hade de segel som kunde sättas om vinden var gynnsam.

Klövjehäst RESVÄG PER DAG: 1,6–3,2 MIL

Klövjehäst­ar var ett viktigt verktyg för forsknings­resande och nybyggare när dessa gav sig ut i väglöst land. Senare användes karavaner av mulor av gruvbolage­n för att frakta kol och av handelsmän som transporte­rade varor.

Till fots RESVÄG PER DAG: 1,6–1,9 MIL

Att fotvandra i Vilda västern var, som man lätt förstår, mycket svårt. Oändligt långa avstånd av oländig terräng tillryggal­ades i extrema temperatur­er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden