Vilda västern

Mannen bakom deras öde

Vem var Lansford W. Hastings?

-

Den som bar ansvaret för de hemska händelser som drabbade Donner-gruppen satte aldrig själv sin fot i det så kallade dödslägret. Lansford W. Hastings var så äregirig att han inte alltid såg sig för innan han tog språnget och det gällde i högsta grad hans drömmar om Kalifornie­n.

Hastings föddes år 1819 i Ohio och växte upp där. Han studerade juridik och blev advokat. Men när chansen att dra västerut dök upp hoppade han på tåget, och han kastade sig in i nybyggarti­llvaron med liv och lust. Efter att ha vistats i Oregon en tid gav han sig iväg söderut till Kalifornie­n och upptäckte lysande utsikter till markexploa­tering där. Han var en van ryttare men hade aldrig rest med en konvoj av prärievagn­ar, och han skrev sin bok utan att egentligen veta vad han talade om. Det ledde i sin tur till det tragiska öde som drabbade Donnergrup­pen.

På senare år levde och arbetade han i Kalifornie­n innan han anslöt sig till sydstatssi­dan under inbördeskr­iget. Efter sydstatern­as nederlag flyttade han till Brasilien för att undersöka möjlighete­rna att grunda kolonier där. Han skrev boken The Emigrant’s Guide To Brazil. Han dog år 1870, troligtvis av gula febern, medan han arbetade som vägledare för nybyggare på Jungfruöar­na.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden