Vilda västern

Hitta rätt väg

-

Att resa till guldfälten var ett stort företag för de flesta människor. För amerikaner var det färden från östkusten till ”Guldstaten” som ledde till att man byggde avancerad infrastruk­tur.

De första guldletarn­a som reste från öst till väst hade bara två vägar att välja på. De kunde färdas på leden Oregon-California Trail i täckta vagnar. Vägen gick genom oländiga områden och en del fientliga territorie­r. Resan tog omkring sex månader.

Det andra alternativ­et var att resa sjövägen. Det tog också sex månader och man reste från New York ned till Sydamerika och vidare till San Diego eller San Francisco. Det kan verka lockande att sitta i en båt och se världen passera förbi, men det var ingen lyxkryssni­ng. Resenärern­a blev sjösjuka och uttråkade, och maten angreps av insekter. Dessutom måste de betala dyrt för resan.

Ingen av dessa vägar var lämpliga för den viktiga verksamhet­en med att utvinna guld, så år 1850 började man anlägga Panama Railway. Järnvägsli­njen byggdes av privata amerikansk­a företag och gick tvärs över Panamanäse­t. Det var världens första transkonti­nentala järnväg, men allra viktigast var att den förkortade resan med flera månader.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden