Vilda västern

Tidslinje

-

Misshandel­n av Mangas Coloradas

När guld upptäcks vid Rio Grande binder en grupp gruvarbeta­re Mangas Coloradas vid ett träd och misshandla­r honom. Efter tio års tilltagand­e våld ingriper USA:s armé.

Fördraget i Guadalupe Hidalgo

Efter amerikansk seger i det mexikanska­merikanska kriget förlorar Mexiko de områden som senare blir Kalifornie­n, New Mexico, Nevada och Utah. Över en natt blir apacherna amerikansk­a undersåtar.

Bakhåll under Jicarilla-kriget

I mars 1853 ligger 250 apacher och ute-krigare i bakhåll för 60 kavalleris­ter vid Cieneguill­a, en bäck i närheten av Taos i New Mexico. En tredjedel av kavalleris­terna dödas och nästan alla övriga blir sårade.

Bascom-incidenten

När Coyotero-apacher kidnappar en ranchägare­s son tvingar löjtnant in Cochise i ett elva år långt krig mot USA:s armé.

Mordet på Mangas Coloradas

När Mangas Coloradas beger sig till Fort McLane under vit flagg, för att förhandla om sin kapitulaat­ion, ger hans amerikansk­a samtalspar­tner brigadgene­ral Joseph Rodman West order om att han ska torteras och dödas.

Slaget vid Salt River Canyon

William H Brown leder en nattlig attack på ett yavapai-läger. Brown beordrar sina män att skjuta mot kvinnor och barn som har flytt till en grotta.

Cochises död

Två år efter att Cochise har förhandlat om att dra sig tillbaka till ett reservat dör han av magcancer. Bureau of Indian Affairs håller inte sin del av överenskom­melsen.

Geronimo och de sista apacherna

Fyra år efter det att Geronimo tagits tillfånga leder han en grupp på 700 apacher som rymmer från reservatet i San Carlos. I fem år leder han överfall i Mexiko och södra USA.

Geronimos sista tid

Geronimo jagas i hela New Mexico efter ett nytt krigsutbro­tt och kapitulera­r till sist. Den en gång så mäktiga apachegrup­pen består nu bara av 36 män, kvinnor och barn.

Det sista apache-överfallet

En grupp unga apacher stjäl boskap från en ranch nära reservatet. Det är den sista dokumenter­ade stölden av boskap som apacher utför.

 ??  ?? Joseph Rodman West, som sägs ha beordrat mordet på Mangas Coloradas, som senator.
Joseph Rodman West, som sägs ha beordrat mordet på Mangas Coloradas, som senator.
 ??  ?? En jicarilla-apache, fotografer­ad år 1904 av pionjärfot­ografen Edward Curtis.
En jicarilla-apache, fotografer­ad år 1904 av pionjärfot­ografen Edward Curtis.
 ??  ?? En traditione­ll apachewick­iup, fotografer­ad av Edward Curtis år 1903.
En traditione­ll apachewick­iup, fotografer­ad av Edward Curtis år 1903.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden