Vilda västern

Cochise

En obesegrad hövding

-

Cochise (som betyder ”lik en ek” på apachesprå­ket) var hövding över chokonen under apache-krigen. Han föddes omkring år 1805 och växte upp där dagens Arizona och New Mexico gränsar till Sonora i norra Mexiko.

I sin ungdom stred han tillsamman­s med grupper som framgångsr­ikt hindrade den mexikanska armén från att sätta stopp för apachernas överfall.

Cochise var en stark, högväxt krigare som levde upp till sitt namn. Han var inte inblandad i 1861 års attack då en ranchägare­s son kidnappade­s. Händelsen blev en orsak till chokonens konflikt med USA:s armé. Cochise anklagades för brottet av löjtnant George Bascom och fick slå sig fri från Bascoms läger.

Striden och Bascoms och Cochises tagande och dödande av gisslan inledde två års krig mellan Cochise och USA:s armé. Cochise var en skicklig gerillaled­are och undgick fångenskap även när armén dödade hans anhängare och tvingade dem till Dragoon Mountains. Cancern var det som tog hans liv till sist. År 1872 hade Cochise blivit lovad att få ett reservat till de sina, men efter hans död 1874 svek myndighete­rna löftet och tvingade iväg hans folk till det ogästvänli­ga San Carlos-reservatet.

 ??  ?? Det finns inget känt fotografi av Cochise. Denna bergstopp i Chiricahua National Monument kallas ”Cochises huvud”.
Det finns inget känt fotografi av Cochise. Denna bergstopp i Chiricahua National Monument kallas ”Cochises huvud”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden