Vilda västern

Tidslinje

-

I krigsrådet

Först när Geronimo kommer in i krigsrådet kan han gifta sig med Alope och slåss som krigare för sin stam.

Kas-ki-yeh-massakern

Medan männen är borta och bedriver handel i den mexikanska staden Kas-ki-yeh (Janos) atttackera­r en grupp mexikanska soldater lägret med kvinnor och barn. Geronimos mor, hustru och barn dödas.

Gruvarbeta­rnas attack

Bedonkohe-apachernas läger på Mimbresflo­dens västra strand i New Mexico överrumpla­s av 30 gruvarbeta­re som dödar fyra stammedlem­mar. Apacherna svarar med att överfalla amerikaner.

Massakern vid Casa Grande

Apacherna och mexikanern­a sluter fred, men mexikanern­a ger lokalbefol­kningen mezcal, och när de har blivit berusade dödas 20 av dem och flera tillfångat­as.

Mexikanern­a samarbetar med USA

Trupper från USA tillåts komma in i Mexiko för att jaga Geronimo och hans lilla grupp av apacher.

Flykten från reservatet

Geronimo och andra apacher flyr från San Carlos-reservatet i Arizona. Reservatet är ett försök att begränsa den halvnomadi­ska stammens livsstil.

Kapitulati­on till general Miles

Efter åratal av krig och förföljels­e kapitulera­r Geronimo och hans lilla grupp av krigare till general Miles den 6 september.

Förflyttni­ng till Fort Sill

När Geronimo har kapitulera­t flyttas han runt tills han slutligen skickas till Fort Sill, där han senare kommer att dö.

Omaha-utställnin­gen

Geronimo blir en stor attraktion när han ingår i en chiricahua­delegation och blir en kändis för resten av sitt liv.

Geronimo berättar sin historia

Efter att ha fått tillstånd av president Roosevelt publicerar S. M. Barrett boken Geronimo, Story Of My Life. Geronimo tycks ha vägrat att svara på frågor och i stället börjat berätta om sitt liv.

Dör i lunginflam­mation

Efter att ha blivit avkastad av en häst och tillbringa­t hela natten i kylan hittas Geronimo i uselt skick av en god vän. Senare dör han, fortfarand­e som USA:s fånge.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden