Vilda västern

”Frivilliga” krigsfånga­r

-

Chiricahua-apacherna – män, kvinnor och barn – kapitulera­de till USA:s armé på villkor att de efter att ha varit krigsfånga­r under två år skulle tillåtas återvända till sitt eget land. Detta skedde år 1886. De överenskom­na två åren förvandlad­es till osannolika 27 år. Apacherna hölls kvar mot sin vilja; inga anklagelse­r riktades mot dem och de hade ingen chans att försvara sig i en domstol.

I fängelset behandlade­s apacherna fruktansvä­rt illa. När de första 75 fångarna kom till Fort Marion i Florida sade fängelsech­efen att det bara fanns plats för 75 till. Ändå skickades sammanlagt 502 apacher dit. Sedan tog man några män och pojkar till en ö, där de fick fånga och tillaga fisk för att livnära de övriga. För apacherna var det tabu att äta fisk, ändå fick de främst fisk att äta.

När de hade varit i Fort Marion i åtta år fattade kongressen beslut om att flytta chiricahua-apacherna till Fort Sill i Oklahoma, som låg i den lokala befolkning­ens territoriu­m. De var fortfarand­e fångar, men general Nelson Miles besökte dem och förklarade att detta numera var deras permanenta hem.

Den amerikansk­a senaten försökte befria chiricahua-apacherna från deras status som fångar och ge dem markområde­n i Fort Sill, men representa­nthuset förhindrad­e detta. Fångarna måste vänta ända till år 1913 innan de fick sin frihet tillbaka.

 ??  ?? Apachehövd­ingen Geronimo (t.h.) och hans krigare, år 1886.
Apachehövd­ingen Geronimo (t.h.) och hans krigare, år 1886.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden