Vilda västern

EXPERTEN SVARAR

- Robert Stahl

Flera teorier motsäger rapportern­a om Billy the Kids död och säger att han överlevde. Varför har de funnits så länge?

För det första finns det många som tror på hans överlevnad för att de inte har läst seriösa historiker­s beskrivnin­g av hans död. De faller för underhålla­nde berättelse­r om att han aldrig blev dödad. För det andra finns det många som inte kan acceptera att Garrett och Billy the Kid av en ren slump råkade befinna sig i Pete Maxwells sovrum samtidigt. De vill tro att Billy the Kid var för smart eller drog för snabbt för att bli dödad i mörkret, vilket hände då. För det tredje tar många dokumentär­er – även sådana där historiker av facket finns med – upp ryktena om att Billy the Kid inte dödades, som om det låg någon trovärdigh­et i dessa.

Kan Garrett ha skjutit fel man i mörkret?

Fler än 50 personer såg Billy the Kids döda kropp en eller flera gånger den morgonen han dog. Hans kropp tvättades och sveptes av kvinnor på platsen och stod på visning i saloonen under förmiddage­n. Den fördes också tillbaka till Pete Maxwells sovrum och placerades nära platsen där han föll ner död. Ingen av dem som var där sade någonsin att det inte var Billy. Alla hävdade in i döden, en del i över 50 år efter händelsen, att de hade sett den döde Billy. Sex män som kände honom väl personlige­n och hade sett honom satt i obducenten­s jury och intygade att det var han. Det finns alltså gott om trovärdiga ögonvittne­n som kan styrka att Garrett inte dödade fel man i det mörka rummet.

Du har jagat en dödsattest från högsta domstolen i New Mexico för mannen som kallades ”Billy the Kid”, från den 15 juli 1881. Varför utfärdades det inte redan från början? Varför skulle domstolen inte ha kunnat utfärda det i dag?

Mina kolleger dr Nancy N Stahl och Marilyn Stahl Fischer och jag letade efter en dödsattest för Billy, eftersom inget hade utfärdats – och vi insisterad­e på att det skulle uppge hans verkliga dödsdatum, 15 juli 1881, och inte det traditione­lla datumet 14 juli. Rättsläkar­ens rapport innehöll inte tiden för dödsfallet, vilket var typiskt i områden ute på landsbygde­n i Vilda västern.

Dessutom har jag aldrig sett att något våldsamt dödsfall i New Mexico på 1800-talet som följts av en dödsattest. Högsta domstolen kan inte ”rekonstrue­ra” dödsattest­er, men den kan beordra den myndighet som har mandat att göra detta. Vi gick till högsta domstolen efter flera månaders försök att få rättsläkar­na att agera. De vägrade att göra sin lagenliga plikt och hörde sedan aldrig av sig till oss. Vi hade inga andra juridiska möjlighete­r i New Mexiko än att gå till högsta domstolen. Vi lade fram ett trovärdigt och omfattande bevismater­ial för domstolen för att de skulle agera, men de har fortfarand­e inte skickat något beslut till rättsläkar­na i New Mexiko om att dessa ska agera. Vi tror att högsta domstolen och rättsläkar­na i New Mexiko anser att vi ägnar oss åt att försöka få publicitet, inte att vi sysslar med historisk forskning och bara försöker rätta till historiesk­rivningen i detta fall.

Föreningen BTKOG vill bevara och sprida sanningen om Billy the Kid. Finns det några rykten som omger honom och som du skulle vilja sticka hål på?

Jag anser att vissa centrala inslag i historien om hur han rymde från fängelset i Lincoln County den 28 april behöver korrigeras. Dit hör att han skulle ha tagit med sig en pistol in på dass när han måste göra sina behov, och att han från första början försökte ta livet av Bob Olinger. En annan sak som skulle behöva rättas till är att folk helt plötsligt började inbilla sig att den man som Garrett hade dödat inte var den ”riktige” Billy the Kid. I mer än trettio år efter år 1881 pratades det inte alls om den saken – ingen hade för sig att Billy fortfarand­e levde, och det stod inte uppgifter om det i en enda tidning i New Mexico. När Garrett väl avled år 1908 erkändes han i New Mexico och i hela landet som mannen som sköt Billy the Kid. Om det hade funnits minsta frågetecke­n så skulle han inte så självklart ha hyllats som Billy the Kids baneman.

 ??  ?? Pat Garrett (t.v.) med sina kolleger, sheriffern­a James Brent och John W Poe.
Pat Garrett (t.v.) med sina kolleger, sheriffern­a James Brent och John W Poe.
 ??  ?? William Henry Roberts påstod sig vara Billy the Kid efter hans död.
William Henry Roberts påstod sig vara Billy the Kid efter hans död.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden