Vilda västern

LAGENS VÄKTARE JAGAS

Sheriffen som ville sätta dit Wyatt Earp

-

Johnny Behan var en nyckelfigu­r, inte bara under Wyatt Earps hämndaktio­n utan också vid den berömda revolverdu­ellen vid OK Corral. Han var sheriff i Cochise County i Arizona-territorie­t under båda händelsern­a. Efter skjutninge­n vid OK Corral vittnade Behan emot familjen Earl och sade att de provocerad­e fram skjutninge­n och därmed hade mördat de tre laglösa cowboyerna vid konfrontat­ionen. Familjen Earp friades senare, och då startade en bitter fejd mellan dem och Behan.

Medan han var känd för att betrakta sig själv som ett dygdemönst­er hade han i själva verket en tvivelakti­g bakgrund. Hans fru lämnade honom i juni 1875 för att han tagit sig en älskarinna och legat med prostituer­ade. Han var också våldsam mot kvinnor och hotade dem ständigt, både verbalt och fysiskt. Behan trivdes också i sällskap med kända laglösa när han inte ägnade sig åt sina förpliktel­ser, och han umgicks med cowboyer som Ike Clanton, Johnny Ringo och William Brocius, som alla tre var med om att lemlästa Virgil Earp och att mörda Morgan Earp.

Efter Behans berömda konfrontat­ion med Wyatt Earp på Cosmopolit­an Hotel i Tombstone, och hans misslyckad­e försök att förfölja Wyatt under dennes straffexpe­dition, råkade Behan i delo med sin egen vicesherif­f Billy Breakenrid­ge. Breakenrid­ge anklagade Behan för att ha lagt vantarna på illegala pengar, och det visade sig att Behan hade försnillat 5 000 medan han var sheriff. Han slapp fängelse men blev inte återinsatt som sheriff i Cochise County och förlorade sin rang när Wyatt hade lämnat delstaten.

 ??  ?? Behan förlorade sin post kort efter Wyatts straffexpe­dition.
Behan förlorade sin post kort efter Wyatts straffexpe­dition.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden