Vilda västern

LAG OCH ORDNING I VILDA VÄSTERN

Fanns det verkligen någon rättvisa i Vilda västern?

-

USA:s gräns var oerhört lång och det fanns ingen standardis­erad institutio­n som kunde upprätthål­la lag och ordning i gränstrakt­erna, det vill säga Vilda västern. Kriminella hade goda möjlighete­r att råna nybyggarfa­miljer, medan lagens fåtaliga väktare hade svårt att spåra och lagföra dem, och än mindre kunde de lägga fram konkreta bevis som höll i en rättegång. I ett sådant klimat blomstrade ökända cowboyer som Jesse James, Billy the Kid och Butch Cassidy.

Resultatet av all denna laglöshet och brist på auktoritet gjorde att många tog lagen i egna händer – som i Wyatt Earps straffexpe­dition – eftersom lagen uppenbarli­gen inte kunde bekämpa de laglösa, och drevs till ytterlighe­ter. Det skapade en kultur av blodsfejde­r, prisjägare och hämndaktio­ner, där rivalisera­nde grupper turades om att utkräva hämnd av varandra. Den naturliga konsekvens­en av detta improviser­ade och godtycklig­a rättssyste­m var att det ofta ledde till våld som betalning för enbart upplevda hot, inte för konkreta brott. Straffet för den som lagens företrädar­e eller de laglösa fick tag på var döden, vanligen genom skjutning eller hängning.

Gränsen mellan gott och ont, straff och övergrepp, var otydlig. Laglösa i en delstat kunde bli respektera­de som lagens väktare i en annan

Sheriffer, som ofta porträtter­as som dygdemönst­er på film, var ofta före detta lagslösa som fått sin post genom våld och hot, ungefär som medeltida adelsmän.

Det var först när USA blev tillräckli­gt utvecklat för att etablera ett verkligt federalt system för lag och ordning i slutet av 1800-talet som hästtjuvar, stråtrövar­e, duellanter och boskapstju­var kunde bekämpas effektivt.

 ??  ?? En hästtjuv hängs i Vilda västern.
En hästtjuv hängs i Vilda västern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden