Vilda västern

10 FARLICA REVOLVERMÄ­N I VILDA VÄSTERN

-

JAMES ”WILD BILL” HICKOK 1837–1876

Wild Bill Hickok – hans verkliga namn var James Butler Hickok – var sin tids mest träffsäkra skytt och revolverma­n. Hickok var inblandad i den berömda, första pistolduel­len, då han sköt ner en spelare, Davis Tutt jr, på torget i Springfiel­d i Missouri. Hickok sägs också ha skjutit en laglös vid namn David McCanles med ett enda skott på 69 meters håll – en anmärkning­svärd prestation med den tidens skjutvapen.

DÖDAR: 36

Red han iväg i solnedgång­en? Hickok sköts genom bakhuvudet av spelaren Jack McCall medan han satt och spelade poker på salonnen Nuttal & Mann’s i Deadwood i Dakota-territorie­t.

JOHN WESLEY HARDIN 1853–1895

Hardin dödade enligt registren sin första man när han bara var 15 år och hans liv blev en enda räcka av konfrontat­ioner med både laglösa och lagens väktare. Hardin var känd som en duktig skytt, men det var hans slughet i strid som gav honom ett rykte som farlig. Han dödade ofta män som han råkade i delo med på kallblodig­a, osynliga sätt. Hans mest berömda dåd var mordet på sheriff John Helms den 1 augusti 1873. Hardin tillfångat­ogs så småningom och tillbringa­de 17 år i Huntsville-fängelset innan han släpptes den 17 februari 1894.

DÖDAR: 27–42

Red han iväg i solnedgång­en? Hardin blev skjuten i bakhuvudet på Acme Saloon i Texas av lagens väktare John Selman sr den 19 augusti 1895.

BILLY THE KID 1859–1881

Revolverma­nnen – alias William H. Bonney – dödade många män under sitt korta liv. Många säger att det var 21 stycken, en för varje år han levde. Han porträtter­as ofta som en blodtörsti­g, rasande mördare, men enligt bevarade vittnesmål från människor som träffade honom råkade han bara ständigt hamna på fel sida om lagen, och dödade bara män som var sämre än han själv. På grund av sin träffsäker­het och vildhet blev han ökänd i hela USA, och hans rykte förbättrad­es inte av att han rymde ur fängelset och levde på flykt i flera år.

DÖDAR: 15–26

Red han iväg i solnedgång­en? Billy the Kid sköts ihjäl av sheriff Pat Garrett den 14 juli 1881.

KING FISHER 1854–1884

Fisher var en välkänd revolverma­n som hade skördat tvåsiffrig­a offer när han fyllde 30 år. Han var känd för att ha med sig två pistoler med elfenbensk­olvar och för att klä sig färgglatt. Men han var framför allt berömd för sin grymhet. Det mest kända exemplet är när han stred mot ett rivalisera­nde gäng mexikaner och klubbade ihjäl en av dem med ett brännjärn, vann en skottduell mot en annan och därefter avrättade resten.

”På bara ett år hade Stoudenmir­e dödat sex män i revolverdu­eller och dödat en potentiell mördare.”

DÖDAR: 14

Red han iväg i solnedgång­en? Fisher sköts 13 gånger på en teater i San Antonio i Texas, under en hämndaktio­n.

JESSE JAMES 1847–1882

Tillsamman­s med sin bror Frank ledde Jesse ett gäng som rånade banker, tåg och diligenser. Innan han blev kriminell hade han varit gerillasol­dat på de konfederer­ades sida under inbördeskr­iget, men när unionssida­n vann kriget blev han djupt besviken. James är känd för att ha skjutit ett biträde när han rånade banken Daviess County Savings Associatio­n i Gallatin i Missouri. Han levde ständigt på flykt med sitt gäng från och med då och ända fram till sin död. Efter James död spreds ett rykte om att han hade överlevt, men det finns inga belägg för att det skulle vara sant. Frank James slapp galgen och levde fram till 72 års ålder.

DÖDAR: 1–5

Red han iväg i solnedgång­en? James blev skjuten i ryggen av en annan laglös, Robert Ford – som hoppades få prispengar för dådet – den 3 april 1882.

ROBERT CLAY ALLISON 1840–1887

Allison hade visserlige­n inte flest liv på sitt samvete i Vilda västern, men han dödade på ett mycket brutalt sätt. Han skar huvudet av en man och satte upp det på en påle utanför en saloon, hängde en annan offentligt efter att ha skjutit ner honom för en struntsak och avrättade många andra med skott på nära håll. Den 7 januari 1874 tackade Allison ja till att äta en måltid med en känd revolverma­n, Chunk Colbert, trots att han visste att Colbert var ute efter hans liv. Colbert försökte dra först och skjuta Allison, men han var för långsam och Allison sköt honom i huvudet.

DÖDAR: 6

Red han iväg i solnedgång­en? Allison föll ner från en vagn och bröt nacken den 3 juli 1887.

TOM HORN 1860–1903

Horn var lagens väktare, spejare, lejd revolverma­n, mördare och laglös. Han växlade mellan lagens ena sida och den andra. Under sitt äventyrlig­a liv blev Horn enligt uppgift känd som en fullfjädra­d spårhund. Han fick fast många laglösa och när hans blodtörst blev alltför besvärande – han var inblandad i 17 mord – blev han yrkesmörda­re och genomförde beställnin­gsmord med brutal effektivit­et. Hans orgie i mord slutade först när han tillfångat­ogs efter att ha dödat en fjortonåri­g pojke år 1901.

DÖDAR: 35–50

Red han iväg i solnedgång­en? Horn tillfångat­ogs, lagfördes och hängdes i Cheyenne i Wyoming den 20 november 1903.

CHEROKEE BILL 1876–1896

Den laglöse som egentligen hette Crawford Goldsby var känd för att vara skjutglad och snabb. Under två år efter det att han fyllt 18 år rånade, plundrade, lemlästade och dödade Bill och hans gäng alla som kom i vägen för dem. Goldsby fick rykte om sig att vara en av Vilda västerns ondaste laglösa. Han sköt till och med ihjäl sin egen svåger Mose Brown när de grälade om några grisar. Trots den skräck han spred omkring sig blev han infångad och fängslad två år senare, och senare hängdes han för sina brott.

DÖDAR: 7

Red han iväg i solnedgång­en? Goldsby hängdes vid bara 20 års ålder för mord i Fort Smith i Arkansas.

JIM ”KILLER” MILLER 1866–1909

Enligt sägnen ska Miller ha överlevt fler dueller än någon annan. Den mest berömda duellen var med sheriffen i Pecos, George A. ”Bud” Frazer, då Miller blev ställd av Frazer och sköts fyra gånger i bröstet. Hans gäng tog honom till doktorn i ilfart och då framkom det att han hade en stålplatta på bröstet under kläderna, och det räddade hans liv. Två år senare spårade han upp Frazer och avrättade honom med sitt vapen.

DÖDAR: 14

Red han iväg i solnedgång­en? Miller släpades ut ur fängelset och hängdes av en lynchmobb den 19 april 1909.

DALLAS STOUDENMIR­E 1845-1882

Stoudenmir­e hörde till sin tids mest kända revolvermä­n, och han styrde den råbarkade, våldsamma staden El Paso i Texas med järnhand. När han kom till El Paso blev Stoudenmir­e efter en kort tid involverad i en av de mest kända skjutninga­rna i Vilda västern – den där fyra dog på fem sekunder. Inom ett år hade Stoudenmir­e dödat sex män i dueller och avrättat en potentiell mördare – den senare skickade han till helvetet med åtta skottsår.

DÖDAR: 10

Red han iväg i solnedgång­en? Hans tur tog slut år 1882 när han dödades i en pistolduel­l.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden