Vilda västern

Annie Oakley

-

Annie Oakley var Phoebe Ann Moses artistnamn. Hon föddes i Ohio år 1860, och den enda gången hon befann sig i ”Vilda västern” var när hon turnerade i Buffalo Bills show. Tack vare Bills mytbildnin­g blev hon en symbol för den modiga och handlingsk­raftiga västernhjä­ltinnan.

Hennes historia var påhittad, men ingen kan förneka att hon var en skicklig skytt. Hon kunde skjuta en cigarett från en mans mun och träffa vad som helst till fots, från hästryggen eller till och med på cykel. Hon kunde skjuta baklänges över båda axlarna med hjälp av speglar, och gav inte upp ens när hon var med om en tågolycka år 1901; på något sätt lyckades hon fortsätta med sitt nummer fast hon använde en skena på benet och gick med käpp. Lakota-hövdingen Sitting Bull – som också ingick i Buffalo Bills ensemble under en period – gav henne smeknamnet ”Watanya Cicilla”, den lilla träffsäkra skytten.

Hon levde längre än Bill och fortsatte att uppträda fram till 1920-talet och blev en lustig figur som vapenförse­dd och snabbskjut­ande gammal dam. Hon tjänade en förmögenhe­t under sitt liv och spenderade allt på sin familj och på välgörande ändamål som kvinnliga rättighete­r. Hon dog av anemi år 1926. Hennes man under 50 år (som var hennes partner under föreställn­ingarna), Frank Butler, dog bara 18 18 dagar senare.

 ??  ?? Annie Oakley på senare år (1922). Geväret på bilden var en gåva från Buffalo Bill.
Annie Oakley på senare år (1922). Geväret på bilden var en gåva från Buffalo Bill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden