Vilda västern

Medaljer för en massaker?

-

Över hundra år efter massakern vid Wounded Knee råder det fortfarand­e delade meningar om den fasansfull­a händelsen. Till de största stridsfråg­orna hör att 20 hedersmeda­ljer av kongressen tilldelade­s soldater som hade deltagit i massakern eller i fälttåget som ledde fram till den.

Under åren efter Wounded Knee fick många soldater medaljer för tapperhet i fält under det så kallade ”slaget”. Men med tiden har uppgifter kommit fram som gör händelsen så kontrovers­iell att den termen knappast kan användas om sättet som användes för att döda upp till 300 siouxer – varav över 60 var kvinnor och barn. En av de första motivering­arna berömmer en soldat för ”tapperhet under skjutande av fientliga indianer”, detta trots att hans egen officer mindes att soldaten ”medvetet siktade på och sköt två indianer som hade sprungit ner i ravinen.”

Antalet tapperhets­medaljer som utdelades för Wounded Knee är värt att fundera över. Vissa forskare drar slutsatsen att kriteriern­a för utmärkelse­n under denna tid var annorlunda än under senare konflikter. Men år 2001 kritiserad­e organisati­oner för urbefolkni­ngen utmärkelse­rna och vädjade till USA:s regering om att återkalla dem.

 ??  ?? Soldater i sjunde kavallerie­t öppnar eld och omringar Spotted Elks sioux-följeslaga­re i början av Wounded Knee-massakern.
Soldater i sjunde kavallerie­t öppnar eld och omringar Spotted Elks sioux-följeslaga­re i början av Wounded Knee-massakern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden