Vilda västern

Två enkelbilje­tter till USA och småländsk envishet

-

När televerket i mitten av 1960-talet vill bli av med 250 000 telefonsto­lpar slår Bengt Erlandsson till. Alltid kan de användas till något tänker han. Och det kunde de. Som att bygga ett Vilda Västern-fort mitt i Småland till exempel. Grunden till Vilda Västern-parken High Chaparral var lagd.

Men drömmen att bygga en genuin Vilda Västern-stad i landskapet många emigrerade från under 1800-talet, hade Smålandsso­nen Bengt Erlandsson haft länge.

Född 1922 i den lilla byn Brännehylt­e i Småland och uppvuxen med sju syskon på ett litet skogsbruk med sågverk, hade Bengt hört många spännande historier om de modiga småländska nybyggarna­s äventyr i det nya landet.

– När farfar 1957 lyckats spara ihop pengar köpte han två enkelbilje­tter till sig och farmor Hillevi med Svenska Amerika Linien. Sedan reste de kors och tvärs över USA för att uppleva det som då fanns kvar av Vilda Västern, berättar Bengts barnbarn Emil Erlandsson som i dag äger High Chaparral tillsamman­s med sin bror Philip Erlandsson.

Under resan får Bengt uppleva alla de platser han hört talas om. Bland annat besöker han många av de militär- och handelsfor­t som fortfarand­e står kvar som minnesmärk­en över erövringen som präglat

USA:s historia. Bengt tar med sig intryck och mängder av berättelse­r hem till Småland. År 1965 får han äntligen möjlighet att göra verklighet av det han byggt i tanken sedan han kom hem från Amerika.

– Fortet var startskott­et till det som i dag är High Chaparral. Farfar byggde det som ett roligt projekt till sig själv och affärsbeka­nta, men när han upptäckte intresset för fortet tog allt fart. Farfar var en egensinnig och envis man, skrattar Emil.

I dag är High Chaparral ett unikt turist- och besöksmål för gäster från hela världen. Att besöka High Chaparral är som att kliva rakt in i Vilda Västern, så som det såg ut på 1870-talet med en liten stad, hjulångare, järnväg, saloon, kyrka, mexikansk by, guldvaskni­ng, indianby och bisonoxar. Man erbjuder självklart en mängd shower och upptåg för de lite mindre med både Ɠktiva och påhittade karaktärer som bröderna Dalton, Lucky Luke, Billy the Kid, Annie Oakley och Zorro. Men man tar även sitt kulturella och historiska ansvar på stort allvar.

– För oss är det viktigt att ha respekt för historien och föra den vidare. Därför lägger vi stor vikt vid att allt ska vara så genuint och äkta som möjligt. De som besöker oss ska gärna ha lärt sig något om en annan kultur och en annan tid när de reser härifrån, avslutar Emil.

 ??  ?? En av många shower och upplevelse­r på High Chaparral är tågrånet på väg genom parken mot Old Mexico.
En av många shower och upplevelse­r på High Chaparral är tågrånet på väg genom parken mot Old Mexico.
 ??  ?? Bengt Erlandsson sägs ha fått sitt smeknamn ”Big Bengt” av Expressenj­ournaliste­n Nalle Nalbom för att han hade så stora planer och idéer.
Bengt Erlandsson sägs ha fått sitt smeknamn ”Big Bengt” av Expressenj­ournaliste­n Nalle Nalbom för att han hade så stora planer och idéer.
 ??  ?? Emil Erlandsson, som äger High Chaparral med brodern Philip Erlandsson, är barnbarn till grundaren ”Big Bengt” och en sann Vilda Västern-entusiast.
Emil Erlandsson, som äger High Chaparral med brodern Philip Erlandsson, är barnbarn till grundaren ”Big Bengt” och en sann Vilda Västern-entusiast.
 ??  ?? Tillsamman­s med Billy the Kid är Annie Oakley en av parkens nya karaktärer säsongen 2018.
Tillsamman­s med Billy the Kid är Annie Oakley en av parkens nya karaktärer säsongen 2018.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden