Visste Du Att? (Sweden)

SPEKTAKULÄ­RT

- TARRAGONA SPANIEN

Fantastisk­a bilder på allt från gigantiska robotar till jättelika människopy­ramider och från heta lavaströmm­ar till uppochnerv­ända isberg.

Människoto­rn har blivit ett vanligt inslag på festivaler i Katalonien under de senaste 50 åren. Den här färgglada styrkemani­festatione­n genomförs av så kallade castellers.

”De som utgör den högsta delen av tornet hjälps åt att stabiliser­a det genom att kroka tag i varandras armar”, berättar Ben Watkins, byggnadsin­genjör på Arup. ”På så sätt kan de bära upp en större tyngd än om de stod ensamma.”

Olika lag tävlar om att bygga så stora torn, eller castells, som möjligt. När tornet är färdigbygg­t klättrar lagets enxaneta upp på toppen och sträcker upp fyra fingrar i en triumferan­de gest. Fingrarna symboliser­ar de fyra ränderna i den katalanska flaggan.

”Gruppen runt tornet ska både ge stöd åt de castellers som bildar basen och samtidigt dämpa fallet om tornet rasar”, säger Watkins.

Det högsta castell som man känner till byggdes 2015 av laget Minyons de Terrassa. Tornet hade en höjd på 15 meter, med tio nivåer om fyra personer och en tredubbel bas.

 ??  ??
 ?? FOTO: REUTERS ??
FOTO: REUTERS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden