Visste Du Att? (Sweden)

DATORN

- CHARLES BABBAGE ALAN TURING

Datorer är så mycket mer än ultrasnabb­a siffertugg­are. Med rätt instruktio­ner kan en dators processor och minne i princip klara allt från ordbehandl­ing till att flyga ett flygplan. Först med planerna på att bygga en sådan mångsidig maskin var den brittiska matematike­rn Charles Babbage, som började rita sin ”analysmask­in” 1834. Han drömde om att konstruera en maskin vars kugghjul och vevstakar skulle kunna ställas in – eller programmer­as – för att utföra en mängd olika uppgifter, allt från att lösa ekvationer till att komponera musik. Det var dock bara en liten del av maskinen som någonsin byggdes.

Det dröjde 100 år innan en annan brittisk matematike­r, Alan Turing, på nytt väckte liv i tanken på en ”universalm­askin” och började undersöka vad en sådan skulle kunna användas till. Under andra världskrig­et utforskade hans kodknäckar­kollegor på Bletchley Park några av de möjlighete­rna. Deras elektronis­ka enhet

Colossus knäckte de flesta av Hitlers hemliga chiffer.

Bland historiker råder det fortfarand­e delade meningar om vem som byggde den första riktiga datorn. Däremot är de flesta eniga om att både amerikansk­a och brittiska ingenjörer lyckades bygga elektronis­ka maskiner som gjorde Babbage dröm till verklighet i slutet av 1940-talet.

 ?? Modell av Charles Babbage analysmask­in. ??
Modell av Charles Babbage analysmask­in.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden