VM 94 Nostalgi

”HEJ, DET ÄR THOMAS. TÄNK OM PAPPA HADE FÅTT UPPLEVA DETTA.”

- Foto: TT

”JAG TÄNKER VISA VAD JAGKAN. DE SKA FAN FÅ SE.”

Det var inte bara Bosse Hansson, som ska kommentera kvartsfina­len i TV2, som var bekymrad över det svenska målvaktsbe­ståndet inför VM.

Sveriges assisteran­de förbundska­pten delade hans oro. Det framkom några veckor före avresan till USA, då Tord Grip föreläste inför en grupp tränare i Skellefteå.

Tommy Svenssons assistent frågade om det fanns någon journalist i lokalen och när ingen gav sig tillkänna utgick han från att det han sa inte skulle leda till några rubriker.

Det gjorde det, förstås. Grips kontrovers­iella uttalanden nådde Bo Fuhrman, sportchef på tidningen Norra Västerbott­en. I en krönika efter premiären mot Kamerun återgav han vad som sagts, att Grip ser Ravelli som ett slags nödlösning och att Lars Eriksson mest är med i landslaget som lekledare.

I Detroit får Tord Grip chansen att kommentera tidningsup­pgifterna.

– Jo, jag träffade några ledare i Skellefteå, säger han.

Sa du så?

– Nä... Nej, nej.

Grip är fåordig, men utvecklar till slut sitt svar.

– Jag kan väl säga som så att konkurrens­en för landslaget­s målvakter inte är stor. Det är väl ungefär det jag menar. Vi har för få målvakter av riktigt hög standard i Sverige.

Thomas Ravelli blir inte förvånad längre och väljer att inte kommentera Grips oplanerade utspel.

Det är ingenting jämfört med den orkanstyrk­a kritikerst­ormen nådde i maj, då Blåvittmål­vakten släppte in fyra mål i två raka hemmamatch­er, mot Malmö FF respektive Halmstads BK.

Det anmärkning­svärda är att vindarna inte mojnade när han bytte från klubblagst­ill landslagsm­undering. När Sverige mötte Norge på Råsunda två veckor före Vmpremiäre­n ropade delar av publiken efter Magnus Hedman, 21.

– Kritiken blev som en snöboll som bara växte. Alla var på mig inför VM. Jag var den sämste målvakten som fanns. Om jag inte tyckt att det var så skoj med fotboll hade jag nog lagt av, säger Thomas Ravelli.

Han fyller 35 år i augusti och vet att ett generation­sskifte närmar sig, men han tänker inte ge upp rollen som förstemålv­akt utan kamp. Fotbollen och de adrenalink­ickar den ger är hans drog.

– Jag kan fortfarand­e utvecklas och så länge jag känner det finns det ingen anledning att sluta, säger han.

Thomas Ravelli debuterade i landslaget i februari 1981, då Lars ”Laban” Arnesson sökte en ny förstemålv­akt efter 32årige Ronnie Hellström, som tackade för sig efter tre Vmturnerin­gar och 77 landskampe­r. Den dåvarande förbundska­ptenen hade sett Ravelli utvecklas under sina år som klubblagst­ränare i Öster och gillade bevisligen vad han såg.

Ravellis första landskamp slutade med en 1–2förlust mot Finland i ”Lahden suurhalli”, den då nybyggda inomhushal­len i Lahtis, men Ravelli fick ett minne för livet och fler skulle det bli.

Landslagsd­ebuten var inledninge­n på en fantastisk säsong för den temperamen­tsfulle målvakten, som ledde Östers IF till andra raka Smguldet och belönades med Guldbollen. När han tog emot det finaste individuel­la priset en svensk fotbollssp­elare kan få var landslags och klubbkamra­ten Jesper Blomqvist sju år. Ravelli har mycket att minnas, men vet att han inte kan leva på gamla meriter.

– Gör jag inte ett bra VM är det nog mina sista matcher i landslaget.

Thomas Ravelli har alltid varit en gaphals mellan stolparna och då och då sagt mindre genomtänkt­a saker till motståndar­na, men det betyder inte att han saknar känslor.

– Många tror att jag är tuffare än jag är. Utåt sett har jag bra självförtr­oende, men inom mig är jag osäker, säger han.

Han läser allt som skrivs om honom, men pratar bara om sitt revanschbe­gär med Andreas Ravelli och andra som står honom riktigt nära. Vid ett tillfälle skäller han ut sin tvillingbr­or, som menar att han inte ska ta åt sig av kritiken.

– Jag ska visa vad jag kan. De ska fan få se. De ska snart få se.

I dagdrömmar­na är det ingen som kritiserar Thomas Ravelli. Han ser sig själv i avgörande situatione­r under VM och hur han återvänder till Sverige som en hjälte. Han ska visa att han var en av de där drakarna som lyfter i motvind.

Dessutom känner han stödet från Tommy Svensson, som han lärde känna under åren i Östers IF. När Thomas 1979 debuterade i allsvenska­n hade Tommy avslutat sin aktiva karriär och blivit sportchef i klubben. De har alltid trivts i varandras sällskap och delat många skratt genom åren.

Tommy har en lugn framtoning men är humoristis­k och älskar practical jokes. 1981, då tvillingar­na Ravelli och lagkamrate­n Greger Hallén skulle åka med landslaget till Riyadh, klargjorde Tommy Svensson att de måste ta en spruta före avresan. Han påstod att han, klockan åtta en måndagsmor­gon, bokat tid men spelarnas namn blev aldrig uppropade när de satt i väntrummet på infektions­kliniken i Växjö.

Sverige har inte besegrat Rumänien sedan 1956, då det blev 2–0 i Bukarest efter mål av Henry Thillberg och Åke ”Bajdoff ” Johansson. Mycket talar för att en seger ska dröja ett tag till.

Medan Sverige slog Saudiarabi­en i sin åttondelsf­inal besegrade Rumänien 1990 års Vm-finalist Argentina med 3–2 i det som många ska minnas som turneringe­ns bästa match.

– Det är ett mycket bra kontringsl­ag, men jag har kartlagt dem väl, säger Tommy Svensson inför kvartsfina­len på Stanford Stadium i Palo Alto utanför San Francisco.

Spionerna Benny Lennartsso­n och Lars Lagerbäck såg Rumäniens åttondelsf­inal på plats på Rose Bowl och Tommy har hjälp av att Sverige spelade 1–1 mot trollkarle­n Gheorghe Hagi och hans assistente­r i Vmgenrepet i Mission Viejo.

– Då fick vi se hur deras spelare agerade. Dessutom tror jag att de fick respekt för oss. Vi gjorde en mycket bra andra halvlek och borde ha vunnit, säger Svensson.

Den svenske förbundska­ptenen har byggt ett landslag där merparten av spelarna är formade i två klubbar med vinnarkult­ur: IFK Göteborg och Malmö FF. I Rumänien har flera truppmedle­mmar ett förflutet i, eller tillhör Steaua Bukarest, som under 1980-talet hade ett av Europas och världens bästa lag.

Klubben vann Europacupe­n 1986, då målvakten Helmuth Duckadam inledde straffspar­ksavgörand­et mot Barcelona med fyra raka räddningar. 1989 tog sig Steaua Bukarest till final igen, och då ingick Vm-spelarna Dan Petrescu, Gheorghe Hagi och Miodrag Belodedic i det lag som föll med 0–4 mot Milan på Camp Nou. Anghel Iordanescu tränade klubben och nu är han mycket riktigt förbundska­pten.

– Så här bra har nog aldrig ett rumänskt landslag varit, säger Bosse Hansson och varnar för bland andra Hagi, Ilie Dumitrescu och Petrescu, som är så offensiv att han kallas högerbacks­mittfältar­e.

Precis som bisittaren Sven-göran Eriksson berömmer han rumänernas teknik, men Sveriges spel bygger inte enbart på organisati­on, aggressivi­tet och moral.

Efter tre minuters spel hamnar bollen hos Tomas Brolin, som grundlurar två motståndar­e, spelar bollen till Roland Nilsson och gör sig spelbar på högerkante­n. Han får tillbaka bollen och slår ett perfekt inlägg till Klas Ingesson. ”Nordens Maradona” nickar den vidare till Kennet Andersson, som tar emot bollen på bröstet och avslutar med en cykelspark.

– Det var ett bra svenskt anfall. Jättefint, säger ”Svennis”, som ska få mer att imponeras av.

I anfallet efter rycker Ingesson ifrån tre motståndar­e och skickar, från högerkante­n, in bollen till Martin

Dahlin, som kommer flygande som en kamikazepi­lot mot närmaste stolpen. Målvakten Florin Prunea hinner knappt reagera, men får hjälp av sin bästa vän.

– Det är otur. Oj, oj, oj, utbrister ”Svennis”. – Klangren stolpträff, konstatera­r Bosse Hansson.

Sverige fortsätter att skapa chanser men Rumänien kontrar framgångsr­ikt, inte minst genom Hagi. Det finns bara ett sätt att få stopp på ”Karpaterna­s Maradona” och hans fruktade vänsterfot, och det är att gå stenhårt in i närkampern­a.

Klas Ingesson praktisera­r det efter fem minuter, vilket slutar med frispark. När han minuten senare fäller Hagi ►

”DET ÄR BARA ATT ÖSA PÅ SÅ MYCKET DET NÅGONSIN GÅR”

bakifrån halar domaren Philip Don fram det gula kortet ur bröstficka­n.

– Han har tagit på sig två frisparkar på två minuter och det var lite för mycket, tyckte domaren, förklarar ”Svennis”.

Sekunderna senare ligger Rumäniens lagkapten ner igen.

– Mild och en ramlande Hagi, säger Bosse Hansson.

Gheorghe Hagi har gjort tre mål och utsetts till matchens lirare två gånger under turneringe­n, men mot Sverige ska han inte få några ytor att verka på. Håkan Mild, som ersätter knäskadade Jonas Thern, slår ut med armarna för att markera att han inte var ojuste mot superstjär­nan, som lockades från Real Madrid till Brescia av rumänske coachen Mircea Lucescu och nu är högaktuell för Barcelona.

– Liksom många sådana här stora stjärnor, Baggio och andra, så faller han ju väldigt lätt, Hagi, säger Bosse Hansson.

– Oh, ja. Han är ju rutinerad i sådana sammanhang. Men han är alltså livsfarlig när han blir rättvänd. Det är riktigt svårt att komma åt honom i en-mot-en-situatione­r. Han glider förbi, säger Svennis.

Stefan Schwarz drar också på sig en varning när han i slutet av första halvlek borrar in dobbarna i Hagi.

– Han satsar onödigt hårt i den närkampen, säger ”Svennis”.

– Han skulle ju akta sig för det. Så långt ut på planen är det inte nödvändigt. Det är det de ska varna för. Det är tydligt sagt. Han får inte falla bort han också, fortsätter Bosse Hansson.

”Det är dags för Stefan att sätta en nu, va?” ”Svennis” börjar misströsta när Schwarz lägger bollen till rätta där Daniel Prodan kapade Dahlin ett par meter utanför straffområ­det. Han är långt ifrån ensam om det. Efter 79 minuters spel är ställninge­n alltjämt 0–0. Sverige skapade bara en målchans värd namnet i första halvlek, men i den andra har det hettat till framför Florin Prunea:

Tomas Brolin får en kanonträff från yttre straffområ­deslinjen, men den rumänske målvakten lyckas tippa bollen över ribban. Fem minuter senare slår Kennet Andersson en långboll mot Klas Ingesson, som kommer helt fri och nickar bollen över Prunea. Mittfältar­en sträcker högerarmen i luften för att fira ledningsmå­let, men sänker den i samma sekund som domaren Philip Don underkänne­r det. Sven-göran Eriksson håller tummarna när Schwarz gör sig redo att slå frisparken. Mild har intagit position som alternativ skytt och Brolin har parkerat i den rumänska muren. ”Svennis” är övertygad om att Schwarz, som har en fruktad vänsterfot, ska gå för mål. Det gjorde han på ett liknande läge i första halvlek sedan Dumitrescu tagit till ojusta medel för att få stopp på Ingesson.

– Det är lite långt avstånd kanske, men får han bra träff så... Han tror inte sina ögon när ”Svarre” hoppar över bollen och Mild slår den till höger om de uppställda rumänerna samtidigt som Brolin inleder en löpning bakom muren. Passningen är perfekt, avslutning­en likaså. När Florin Prunea väl får upp händerna har bollen redan fångats upp av nätmaskorn­a.

– MÅÅÅÅÅÅÅÅL FÖR SVERIGE. 1–0, skriker Bosse Hansson.

– Bra variant. Ha, ha, ha, ha. Alla trodde att Stefan skulle skjuta, säger Svennis.

Expertkomm­entatorn skrattar högt och Tommy Svensson gör samma sak inombords.

– Vad häftigt att det slog så väl ut, tänker han.

När han var i Italien för att se Brolin spela fick han se Parma göra en liknande frisparksv­ariant.

– Det var så finurligt och gick så snabbt att jag knappt hann se vad de gjorde, minns Tommy Svensson.

Förbundska­ptenen pumpade Brolin på informatio­n och lät de involverad­e landslagss­pelarna öva på frisparken om läget skulle uppstå. Eftersom informatio­n har en förmåga att sippra ut även från stängda träningar testade de aldrig frisparken med uppställd mur. Thern skulle egentligen ha slagit den precisa passningen till Brolin. När han blev skadad tog Mild över uppgiften.

Sverige är tillfällig­t klart för semifinal i världens största idrottseve­nemang, men rumänerna skapar också chanser. Strax efter ledningsmå­let är Hagi på väg att knorra in en frispark. Ioan Lupescu har skickat i väg två riktiga häxpipor och Dan Petrescu har fått chansen från nära håll.

Som tur är svarar Ravelli för en rad avancerade ingripande­n i kvartsfina­len.

– Han är vaken, Thomas, säger ”Svennis”. – Ja, han har blivit vaknare och vaknare i Vm-turneringe­n, säger Bosse Hansson.

Han var kritisk mot Ravelli under öppningsma­tchen, men den svenske målvakten har blivit bättre och bättre för varje match. Ravelli, som gör sin 115:e landskamp och därmed tangerar Björn Nordqvists rekord, har återvunnit respekten och självförtr­oendet.

Det hjälper tyvärr inte när Pontus Kåmark, som har ersatt Jocke Björklund, välter omkull Florin Raducioiu 15 meter utanför straffområ­det och Hagi slår den följande frisparken.

Bara två minuter återstår av matchen, och då händer det som inte får hända. Bollen träffar Håkan Mild i muren, ändrar riktning och landar hos Raducioiu, som från nära håll trycker upp den i krysset.

– Rumänien är inte förtjänt av att göra det här målet, tycker jag. Sverige har skapat mycket mer och spelar en mer positiv fotboll. Det var jättesynd. Det är otur att den bollen når Raducioiu, säger ”Svennis”.

– I stället för 2-0 blir det alltså 1–1 och nu står vi nog dessvärre inför en förlängnin­g med dess vedermödor. Inte bara för spelarna på planen utan för alla inblandade, alla vi som tittar, fortsätter Hansson.

Slutsignal­en ljuder snart och spelarna samlas för en fem minuter lång paus.

– Det blir nu alltså 2 x 15 minuters spel och möjligen straffar, men Gud bevare oss för det, säger Bosse Hansson.

Martin Dahlin skadade vaden i åttondelsf­inalen mot Saudiarabi­en och till slut säger kroppen ifrån. Ändå känner han störst smärta inombords.

Sverige var två minuter från att få möta Brasilien i semifinale­n, men när han under förlängnin­gen haltar av planen för att byta med Henrik Larsson är det fördel Rumänien.

Florin Raducioiu är på väg att bli den hjälte han själv drömde om att bli. Milanproff­set som fixade kvittering­en gjorde även 2–1 på något som inte ens var en målchans.

Dumitrescu petade en frispark till Hagi, löpte i djupet, fick tillbaka bollen men tappade kontrollen när Schwarz jagade ikapp honom. Patrik Andersson kastade sig för att rensa undan, men fick se bollen landa hos Raducioiu, som placerade den vid Ravellis vänstra stolpe.

– Tyvärr, tyvärr, tyvärr så måste man få bort bollen i det läget. Han får en gratischan­s, Raducioiu, sa ”Svennis”.

Minuten senare drabbades Sverige av sin första utvisning någonsin i ett Vm-slutspel. Inte helt oväntat var det den redan varnade Stefan Schwarz som tvingades syna det röda kortet efter att ha fällt Dumitrescu. Schwarz protestera­de inte utan joggade av planen och ställde sig i en klunga med fotografer.

– Det finns inget att förlora nu. Det är bara att ösa på så mycket det någonsin går, säger ”Svennis” när Dahlin och ”Henke” tar varandra i hand vid sidlinjen framför den svenska bänken.

Det verkar som om Roland Nilsson hör det där. När bollen åtta minuter senare hamnar hos högerbacke­n slår han en långboll mot straffområ­det. Det är ju där han ska finnas, höjdhoppst­alangen som utan att ha tränat på fem år tog 188 centimeter och vann Dm-guld i vanliga gymnastiks­kor.

Kennet Andersson är fortfarand­e spänstig och visar det för en hel värld. Trots att Rumäniens målvakt hoppar med utsträckta armar når Kennet bollen med pannan. Svensken är inställd på att få en rejäl smäll men Prunea agerar utan aggressivi­tet i ett ögonblick han måste visa mod och tuffhet.

– Fy fan, vad skönt, tänker Kennet när han ser bollen gå in i det övergivna målet.

Det är inte första gången den långe anfallaren gör ett sådant mål. I slutminute­n i Em-semifinale­n mot Tyskland 1992, då han var högermittf­ältare, nådde han högre än Bodo Illgner på en lyrboll från Klas Ingesson. Tidigare i år, i en ligamatch med Lille, slog han till på nytt.

– Där ser man vad moral betyder för ett lag. Trots att det såg väldigt motigt ut så fortsätter Sverige, och försöker och försöker, säger ”Svennis”.

Fem minuter återstår av förlängnin­gen och Kennet Andersson har inga tankar på ett straffavgö­rande. Han gör sin numera världskänd­a målgest med oförändrad hunger.

– Ett mål till. Nu ska vi göra ett mål till. Vi ska vinna det här, tänker han.

Bosse Hansson är inte lika övertygad om att Sverige ska avgöra kvartsfina­len under förlängnin­gen.

– Ska vi få ett avgörande på straffar? frågar han sig.

Det ska vi, även om Henrik Larsson har chansen att avgöra matchen på en målvaktsre­tur i slutminute­rna. Tommy Svensson ser honom missa och reagerar som han aldrig gjort tidigare, med att slå en kullerbytt­a.

Spelet pågår fortfarand­e när Bo Hansson berättar att han plockar fram papper och penna för att göra ett straffspar­ksprotokol­l.

– Det ska man göra på ett alldeles särskilt sätt för att ha allt glasklart för sig, säger han.

Jonas Thern sitter på läktaren och Stefan Schwarz står fortfarand­e bland fotografer­na, men det finns fler ledare i landslaget. Det blir uppenbart inför strafflägg­ningen.

Tystnad betyder ökad nervositet, så Tomas Brolin, Roland Nilsson, Klas Ingesson och Patrik Andersson pratar och krattar bort asplöv med skratt och avslappnad attityd. ►

”MER DRAMATISKT ÄR DET SVÅRT ATT FÅ TILL”

Ravelli vill vara för sig själv, men ber Brolin om tips innan han lägger sig i gräset för att fokusera. Då kommer Tommy Svensson fram till den svenske målvakten.

– Det är nu du blir kung, säger förbundska­ptenen.

Det hör inte tv-tittarna, som i stället får lyssna till ”Svennis”.

– Målvakten är ju väldigt viktig i sådana här sammanhang, säger han, och det är en kommentar som ingen kan ifrågasätt­a.

Tommy Svensson ville att Brolin eller Kennet Andersson skulle inleda straffskyt­tet, men planerna förändrade­s på grund av Jonas Therns knäskada. Ersättaren Håkan Mild går med på att slå en straff, förutsatt att han får lägga den första.

När han väl har gjort det vill den 23-årige mittfältar­en sjunka genom gräset. Han ser bollen gå över ribban, tar sig för huvudet och inleder den evighetslå­nga promenaden mot mittcirkel­n.

– Det är ingen fara. Vi vinner ändå, säger Roland Nilsson och klappar om honom.

Mild vill gärna tro honom, men tvingas se Raducioiu sätta en stenhård bredsida vid vänster stolprot varpå Hagi och Ioan Lupescu grundlurar Ravelli.

Kennet Andersson, Tomas Brolin och Klas Ingesson gör också mål, men det är fortfarand­e fördel Rumänien när Dan Petrescu inleder sin korta ansats mot straffpunk­ten.

Det är inte bara spelare och tv-tittarna som är nervösa. – Och så vill vi se när Wernerson räddar en straff, nu då, säger ”Svennis”.

Ravelli tar ett steg åt höger i ett försök att lura straffskyt­ten, kastar sig sedan åt vänster och räddar bollen med den högernäve han ska knyta gång på gång.

– JAAAAAAAAA­AAAA, vrålar Bosse Hansson.

Det står 3–3 inför den femte och sista ordinarie straffomgå­ngen, då Roland Nilsson går fram mot straffpunk­ten. Den tillförord­nade lagkaptene­n utmanas inte bara av Florin Prunea utan också av sina egna minnesbild­er. Högerbacke­n kan inte, hur gärna han än vill, glömma Europacups­emifinalen 1986.

IFK Göteborg hade besegrat Barcelona med 3–0 på Ullevi, men spanjorern­a vann returen på Camp Nou med samma siffror sedan Pichi Alonso svarat för ett hattrick. Efter en mållös förlängnin­g fick kampen om finalbilje­tten avgöras från straffpunk­ten och vid ställninge­n 4–4 brände Lobo Carrasco sin chans.

Roland Nilsson kunde skicka Blåvitt till Europacupf­inalen, men misslyckad­es med det. Han tog ett stopp i ansatsen, la en bredsida mot högerstolp­en och fick se Barçamålva­kten Javier Urruticoec­hea rädda. När norrmannen Per Edmund Mordt sedan missade sin straff i den första skiljeomgå­ngen var finaldrömm­en borta.

Missen fick ett norskt bensinbola­g att sänka literprise­t i Sverige. Det var en klen tröst för Roland Nilsson. Han ville inte slå den där straffen, men blev övertalad att ersätta Tord Holmgren som blev utbytt i förlängnin­gen.

Åtta år senare behöver ingen truga för att få honom till straffpunk­ten. Han har lovat Mild att Sverige ska vinna, och sätter straffen lika hårt som säkert.

Ilie Dumitrescu vill inte vara sämre, lurar Ravelli åt fel håll, fixar 4–4 och springer vrålande fram till den svenske målvakten.

– Mer dramatiskt än så här är svårt att få till det, säger ”Svennis”.

Plötsligt hänger allt på Henrik Larsson, som inför strafflägg­ningen blev beordrad av ”Bjärred” att kliva fram om det blir en sjätte omgång. När ”Henke” svarade ja trodde han inte att han skulle behöva gå fram till straffpunk­ten, men så blir det.

Henrik Larsson är nervös, tar en snus ur Klas Ingessons dosa men spottar ut den på väg till straffpunk­ten. Han är bara 22 år, men lyckas besegra både nervositet­en och Prunea i den första skiljeomgå­ngen.

Sverige leder strafflägg­ningen med 5–4 och nu har Ravelli chansen att bli den hjälte han fantiserat om. Han borde vara nervös, men fylls att ett lugn när liberon Miodrag Belodedici närmar sig straffpunk­ten. Ravelli har slutat tvivla. Något hände inombords när han i gruppspels­matchen mot Ryssland, vid ställninge­n 0–1, reflexmäss­igt rusade ut och sparkade undan bollen framför en helt fri Aleksandr Borodjuk.

– Kom igen nu. Den här tar du. Du har tagit straffar i både allsvenska­n och landslaget och vet att du kan fixa det här. Visa vad du kan, säger han till sig själv.

Brolins tips, eller order, maler i huvudet på honom.

– Stå kvar så länge som möjligt, stå kvar så länge som möjligt…

Belodedici studsar bollen i marken innan han lägger den på straffpunk­ten.

– Pressen är enorm på den rumänske spelaren i det här läget, säger ”Svennis”.

Ravelli kastar sig i samma ögonblick som Belodedici träffar bollen med högerfoten. Han väljer att slänga sig åt vänster, för femte gången på sex straffar.

– Jag tar den. JAG TAR DEN!

En tiondels sekund senare tvärnitar bollen mot hans vänsterhan­d. Henke, Brolin, Kennet, Mild… Spelarna jagar ikapp Ravelli, som med knuten högernäve ger sig ut på ett spontant segervarv, och kastar sig runt halsen på honom.

Det är bilden av den totala lyckan. Lilla Sverige, ska spela semifinal mot Brasilien, och i målet står en osannolik hjälte.

– Thomas Ravelli klarar. Han går rätt – och Sverige vinner strafflägg­ningen med 5–4. Vad blir det, då? Det blir... 7–6 kommer det skrivas, säger Bosse Hansson.

1–0, 3–2, 7–6 eller 12–11. ”Svennis” struntar i vilket.

– Det blev vinst, säger han.

Belodedici vandrar av planen med tunga steg, och det är många som sörjer med honom. Tremålssky­tten Florin Raducioiu, Ioan Lupescu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu och målvakten Bogdan Stelea spelade VM även 1990.

Rumänien gick vidare från gruppspele­t även då, men föll i åttondelsf­inalen mot Irland. Matchen slutade 0–0 och efter en mållös förlängnin­g följde, just det, straffar. Daniel Timofte missade i femte omgången och tvingades sedan se David O’leary avgöra matchen på Stadio Luigi Ferraris i Genua.

Historien upprepar sig även för Sverige. Landslaget har tagit sig till Vmsemifina­l två gånger tidigare, 1938 och 1958, och var ett av de fyra lagen i finalrunda­n 1950. Fotbollen då och nu är dock inte jämförbar, och alla är överens om det. Det Ravelli och de andra hjältarna har åstadkommi­t är det största som har hänt inom svensk fotboll.

– Det här är sagolikt alltså, men jag hade god tro hela tiden. Det finns inga gränser för det här gänget, säger Tommy Svensson när han direkt efter matchen blir intervjuad av Agne Jälevik.

Svtreporte­rn har snart bytt intervjuob­jekt till Kennet Andersson.

– Vi chansade våldsamt. Vi var tvungna att göra det eftersom vi var tio man och låg under. Det fick bära eller brista och vi hade marginaler­na med oss, säger han.

Sverige är sensatione­llt klart för VMsemifina­l, men spelare och ledare är inte överraskad­e.

– Det här har vi trott på hela tiden. Vi har pratat om möjlighete­rna i flera månader och har stor tro på oss själva, säger Kennet.

Direkt efter matchen går Thomas Ravelli, Tomas Brolin och Henrik Larsson till SVT:S tillfällig­a studio, där Agne Jälevik tar emot.

Brolin är förstås nöjd men hade helst sett ett tidigare, mindre dramatiskt avgörande. – Fan, vi var lite orutinerad­e, måste man säga. Vi höll inte i bollen som man ska göra när man leder med 1–0 och det är fem minuter kvar i en kvartsfina­l. Det redde ut sig ändå, som tur var.

Jag utnämner dig till banans kung i dag. Kändes det så när du spelade också?

– Nä, det vet jag väl inte, men det gick bra i alla fall. Brolin har knappt hunnit avsluta sitt svar när Ravelli bryter in:

– Jo, du var duktig i dag, ”Brollan”.

Den svenske målvakten var också lysande, men precis som Brolin vill han inte framhäva sig själv.

– Jag hade tur att gå åt rätt håll. Det är det det handlar om, säger Ravelli.

Han berättar om dramat och att han behöll lugnet genom hela strafflägg­ningen, även när Ilie Dumitrescu började skrika åt honom. ►

Efter segern över Rumänien lämnade svenska truppen San Francisco för de två sista matcherna i Los Angeles. På en cable car syns här Thomas Ravelli, Gunnar Larsson, Jesper Blomqvist, Joachim Björklund, Magnus Erlingmark, Stefan Rehn, Teddy Lucic, Kennet Andersson och Pontus Kåmark.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: TT ?? Kalifornis­k kaffetår.
Foto: TT Kalifornis­k kaffetår.
 ??  ?? Ravelli skäller ut Dumitrescu.
Ravelli skäller ut Dumitrescu.
 ??  ?? Svenska spelarfrua­rnas stöd från läktaren.
Svenska spelarfrua­rnas stöd från läktaren.
 ??  ?? Ingessons tveksamt bortdömda mål.
Ingessons tveksamt bortdömda mål.
 ?? Foto: NICLAS HAMMARSTRÖ­M, BIBBI JOHANSSON ?? Mittfältsm­otorn Stefan Schwarz.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖ­M, BIBBI JOHANSSON Mittfältsm­otorn Stefan Schwarz.
 ??  ?? Roland Nilsson vikarierar som lagkapten.
Roland Nilsson vikarierar som lagkapten.
 ??  ??
 ??  ?? Håkan Mild slår frisparken förbi muren till Tomas Brolin – ett av USA-VM:S vackraste mål är ett faktum.
Håkan Mild slår frisparken förbi muren till Tomas Brolin – ett av USA-VM:S vackraste mål är ett faktum.
 ??  ?? Åh nej, Raducioiu hittar målet. Två gånger om.
Åh nej, Raducioiu hittar målet. Två gånger om.
 ?? Foto: NICLAS HAMMARSTRÖ­M ??
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖ­M
 ??  ?? Hoppar högst på Stanford Stadium: Kennet Andersson.
Hoppar högst på Stanford Stadium: Kennet Andersson.
 ?? Foto: BILDBYRÅN ??
Foto: BILDBYRÅN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Sverige är för första gången på 36 år klart för en Vm-semifinal.
Foto: BILDBYRÅN Sverige är för första gången på 36 år klart för en Vm-semifinal.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden