Mitt i Vällingby

Flera falska rykten kring modulhusen

Stadens planer på att bygga modulhus för nyanlända i Hässelby och Traneberg har gett upphov till en rad olika spekulatio­ner på Facebook. Vi reder ut vad som är sant och falskt.

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

”Bara ensamkomma­nde män kommer flytta in” och ”husen kommer stå där för alltid”. Nu slår stadens samordnare hål på flera rykten om modulhusen som planeras i Hässelby.

Anna Mölgård, stadens samordnare för bostäder för nyanlända, kommentera­r sex vanliga påståenden kring modulhusen i Västerort.

Det är beslutat att modulhusen i Hässelby och Traneberg ska byggas – FALSKT

– Vi gör markunders­ökningar för att se om det går att bygga där. I så fall är målsättnin­gen att Stockholms­hem ska lämna in ansökan för tillfällig­a bygglov som behandlas i stadsbyggn­adsnämnden runt årsskiftet. Om de säger ja har grannar rätt att överklaga beslutet i tre instanser: länsstyrel­sen, mark- och miljödomst­olen och mark- och miljööverd­omstolen. Proces- sen tar allt från sex månader till två år. Om beslutet vinner laga kraft är byggtiden cirka sex månader.

Man hade kunnat bygga permanenta bostäder istället – FALSKT

– Inte med ett tillfällig­t bygglov och grundprinc­ipen är att man aldrig får bevilja ett tillfällig­t om det finns förutsättn­ingar för permanent bygglov. Ofta handlar det om hur detaljplan­en ser ut, i Traneberg är marken inte klassad för permanent bostadsbyg­ge. En av anledninga­rna till att man bygger modulhus istället för permanenta hus är att det är genomgångs­bostäder, det vill säga inte permanenta bostäder. Modulhus är både snabbare och billigare att bygga.

Det är inte familjer som kommer flytta in utan ensamkomma­nde män – FALSKT

– Modulhusen ritar vi alltid till nyanlända familjer som har fått uppehållst­illstånd. Barnen ska gå i förskola eller skola så det krävs ett mer fast boende. För ensamhushå­llen blir det ofta mer tillfällig­a lösningar som kollektivb­oenden där man delar kök – eller vandrarhem­splatser.

Nyanlända får förstahand­skontrakt som etablerade svenskar annars skulle fått – FALSKT

– Fastighets­ägaren tecknar hyresavtal med antingen socialförv­altningen eller SHIS som i sin tur tecknar hyresavtal med den nyanlända. Man kan inte få förstahand­skontrakt på lägenheter­na. Hyrestiden är en månad men kan förlängas månadsvis i högst två år. Hyresgäste­n förväntas söka permanent bostad under tiden.

Modulhusen kommer stå där för alltid – FALSKT

– Ett tillfällig­t bygglov gäller i fem år. Man kan ansöka om förlängnin­g två gånger så modulhusen kan stå där i max 15 år. Ett krav för att få tillfällig­t bygglov är att ange hur marken ska återställa­s när husen är borta.

Man skulle kunna bygga modulhus för studenter istället – SANT

– Tidigare tilläts inte studenter bo i denna typ av bostäder men reglerna för tillfällig­a bygglov justerades den första maj 2017 så nu kan man använda modulhus med tillfällig­a bygglov till studenter. Då förändrade­s också kraven på att det ska vara möjligt att återställa platsen när bostäderna tas bort. Just nu är behovet störst för gruppen nyanlända familjer, när det behovet inte längre är lika stort skulle man kunna använda modulhusen till studenter. Samtidigt byggs permanenta bostäder för studenter runt om i staden.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? FLERA STÄLLEN. Staden vill bygga modulhus på Tranebergs­ängen i Bromma och på gräsplätte­n längs med Fyrspannsg­atan strax innan Hässelby värmeverk. Genrebild modulhus i Fagersjö.
FOTO: LEIF OLDENBURG FLERA STÄLLEN. Staden vill bygga modulhus på Tranebergs­ängen i Bromma och på gräsplätte­n längs med Fyrspannsg­atan strax innan Hässelby värmeverk. Genrebild modulhus i Fagersjö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden