Mitt i Vällingby

HÄNG MED IN I VÄSTERORTS NYA KULTURNAV

Hela Kulturskol­an Spånga har flyttat in i Ellen Keyskolan.

- Stella Pappapanag­iotou

Kulturskol­an i Spånga började terminen med en flytt. Istället för att ha verksamhet­en utspridd på åtta olika ställen finns nu all verksamhet samlad i Ellen Keyskolan i Bromsten. Pianolärar­en Nadja Rockomanov­ic-Simic är väldigt positiv till förändring­en. Förra året jobbade hon ensam på en skola.

– Tidigare jobbade jag ensam i en skola, och det var lite stressigt och ensamt ibland. Här finns det kollegor omkring mig, säger hon.

Hon berättar att de försöker tajma in rasterna så att kollegorna hinner dricka kaffe tillsamman­s, men att det oftast inte hinns med.

– Men det är det alltid folk i huset. Och framförall­t känner eleverna att de kliver in i en gemensam kulturskol­a det är det allra viktigaste.

Hennes pianoeleve­r Olivia von Schéele och Tova Sandgren tycker att de nya lokalerna funkar bra. Men de har fått rejält längre restid.

– Förra terminen var jag precis intill min skola. Men nu behöver jag ta buss. Det är förstås jobbigare men det funkar, säger Olivia.

– Och det är fint här. Lite som ett slott, säger Tova.

Längre resväg

I en sal intill dem har Isabelle Runér gitarrlekt­ion Även för henne har resvägen blivit lite längre.

– Det är inte jättemycke­t längre så det gör inget, tycker hon.

För hennes lärare Andrés Duque Catalán är förbättrin­gen påtaglig.

– Här är allt samlat. Jag kan ha mina papper och noter samlade här och slipper bära allt fram och tillbaka. Och eftersom flera lärare är samlade kan vi ha gemensamma aktivitete­r. Vi planerar en ensemble och den har vi stora förhoppnin­gar om, säger han.

”Bättre arbetsmilj­ö”

Möjlighete­n att samarbeta är en av anledninga­rna till beslutet att samla verksamhet­en i Spånga, menar Annika Malmborg, biträdande enhetschef för Kulturskol­an.

– Nu är det flera pedagoger på plats som kan hjälpas åt med att släppa in och ut eleverna. Det blir också en bättre arbetsmilj­ö för personalen jämfört med att vara utspridda. Men det viktigaste är många ämnen nu samlas på samma plats, att barnen får ta del av olika instrument och det blir enklare att göra samspel, säger hon.

Vad har ni fått för respons från elever och föräldrar?

– Vi har fått flera positiva reaktioner men också några klagomål från föräldrar till elever som bor i Solhem och nu får lite längre att åka. Men det är bra förbindels­er till Ellen Key och Kulturskol­an finns också i Bromma, i Vällingby, Tensta och Rinkeby,

Eftersom flera lärare är samlade kan vi ha gemensamma aktivitete­r.

som ligger nära. Vi har sökt efter en lämplig lokal i över tre år i Spånga innan Ellen Key-skolan nappade nu, säger Annika Malmborg.

Hon tycker att skolans Waldorf-profil passar väl ihop med Kulturskol­an, eftersom ”de ser ett samband mellan konstnärli­ga uttryck och lärande” och säger att man ser det som ett långsiktig­t samarbete.

– Vi har köpt in nya instrument, notställ och orkesterst­olar. Vi är jätteglada för den här flytten! säger Annika Malmborg.

Rektorn: Blir mer levande

Även Ellen Keyskolans rektor Christian Gullfeldt är glad. Han tycker att flytten har gett extra energi till skolan.

– Det är himla härligt. Det blir liv och rörelse i huset även efter skoltid. Skolan blir en mer levande plats, säger han.

 ??  ?? Najda Rockojmano­nic Simic lär ut piano till sina elver Tova Sandgren och Olivia von Scheele.
Najda Rockojmano­nic Simic lär ut piano till sina elver Tova Sandgren och Olivia von Scheele.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SAMLAD. Isabella Runér tar gitarrlekt­ioner av Andrés Duque Camlán som är väldigt glad över flytten.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SAMLAD. Isabella Runér tar gitarrlekt­ioner av Andrés Duque Camlán som är väldigt glad över flytten.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TON. Erika Lundborg spelar altblockfl­öjt i Kulturskol­an. Hon tycker att lokalerna i Ellen Keyskolan är bättre och ger finare akustik.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TON. Erika Lundborg spelar altblockfl­öjt i Kulturskol­an. Hon tycker att lokalerna i Ellen Keyskolan är bättre och ger finare akustik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden