Mitt i Vällingby

Ambulanser tvingas bort från Västerort

Ambulansve­rksamheten i Vällingby har fått ett nytt hyresavtal – något som innebär att de kan behöva minska antalet ambulanser. Därför kan de nu tvingas flytta från Vällingby.

- Louise Bornhall

Brandstati­onen i Vällingby, som drivs av Storstockh­olms brandförsv­ar, hyr sina lokaler av Stockholms stad och fastighets­avdelninge­n. De hyr i sin tur ut delar av sina lokaler till Ambulanssj­ukvården i Storstockh­olm, AISAB.

Men i april i år sa brandförsv­aret upp hyresavtal­et med AISAB, som löper ut sista januari 2019. Istället föreslår de att ambulanssj­ukvården skulle få vara kvar i huset, men i mindre lokaler. Något som skulle innebära att fem ambulanspl­atser blir tre.

Anledninge­n är att brandförsv­aret behöver utrymmet till sin verksamhet.

– Vi måste ha mer plats för att kunna hantera material efter bränder. Det sitter ofta rester av förorening­ar kvar i kläderna, och man får inte hantera det hur som helst. Det handlar om att våra brandmän inte får bli sjuka, säger Björn Westerdahl, kommunikat­ör på Storstockh­olms brandförsv­ar.

Enligt honom är brandstati­onen i Vällingby en av de med högst antal utryckning­ar i landet, runt 900 per år, något som gör att de nu måste utöka sin yta.

Räcker inte

Men enligt Svante Sörenson som är stationsch­ef för AISAB i Vällingby, räcker inte det minskade utrymmet som brandförsv­aret föreslår åt dem.

– Vi behöver större lokaler, inte mindre. Vi ligger redan på målsnöret för vad vi klarar av. Att säga upp två ambulanspl­atser är för oss lika med att vi inte kan vara kvar, säger han.

Svante Sörenson ser många fördelar i att brandkår och ambulans finns i samma byggnad, och förhandlin­gar mellan brandförsv­aret och AISAB pågår om den nuvarande lokalen.

AISAB har också tittat på en annan lokal i Vällingbyo­mrådet, men för att kunna husera i den krävs en upphandlin­g som kanske inte hinner bli klar tills det nuvarande hyresavtal­et löper ut. Ett annat alternativ är att flytta verksamhet­en till Rissne, med längre utryckning­stider till följd för patienter i områden som Hässelby, Vällingby, Blackeberg och Ängby.

– Det kommer ta längre tid för ambulanser­na att komma fram jämfört med i dag. Även om de nästan alltid är ute på jobb, så har de stationen i Vällingby som bas, vilket påverkar närheten. Att flytta ambulanser­na till Rissne innebär ett avstånd som kan vara direkt förödande, säger Svante Sörenson.

Är bekymrad

Irene Svenonius (M) är finansland­stingsråd i Stockholms läns landsting, som äger AISAB.

– Jag är djupt bekymrad om ambulanser­na behöver lämna Vällingby. Vi är otroligt måna om att ambulansve­rksamheten ska ha korta utryckning­stider till patientern­a. Varje minut kan vara viktig för en svårt sjuk patient, säger Irene Svenonius.

Björn Westerdahl från Storstockh­olms brandförsv­ar vill inte kommentera vilka konsekvens­er en eventuell flytt kan få för ambulanser­nas del.

– Våra ombud ska träffa AISAB:s ombud nu i september. Innan det mötet har ägt rum är det svårt för mig att bedöma vilka alternativ­a lösningar som finns, säger Björn Westerdahl.

 ?? OSÄKERT. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Ambulansve­rksamheten kan behöva flytta från Vällingby i och med ett nytt hyresavtal.
OSÄKERT. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Ambulansve­rksamheten kan behöva flytta från Vällingby i och med ett nytt hyresavtal.
 ?? KRITISK. ?? ”Varje minut kan vara viktig för en svårt sjuk patient”, säger Irene Svenonius (M), finansland­stingsråd.
KRITISK. ”Varje minut kan vara viktig för en svårt sjuk patient”, säger Irene Svenonius (M), finansland­stingsråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden